• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Východ Slovenska vykazuje vysokú dlhodobú nezamestnanosť

  • 6:40 16.04.2014
  • BRATISLAVA
Východ Slovenska vykazuje vysokú dlhodobú nezamestnanosť

V rámci všetkých sledovaných regiónov Európskej únie bola miera dlhodobej nezamestnanosti na východnom Slovensku tretia najvyššia.

Miera dlhodobej nezamestnanosti na východnom Slovensku bola v minulom roku tretia najvyššia v rámci všetkých sledovaných regiónov EÚ. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Východné Slovensko malo v minulom roku dlhodobú mieru nezamestnanosti vo výške 74,9 %. Najvyššia miera dlhodobej nezamestnanosti bola vo francúzskych regiónoch Guadeloupe (79,5 %) a Francúzska Guyana (77,6 %). Tieto dva regióny síce patria Francúzsku, no Guadeloupe sa nachádza v Karibskom mori a Francúzska Guyana leží v Južnej Amerike.

Miera dlhodobej nezamestnanosti vyjadruje podiel tých nezamestnaných na ich celkovom počte, ktorí sú bez práce aspoň dvanásť mesiacov alebo dlhšie. Miera dlhodobej nezamestnanosti vyjadruje podiel tých nezamestnaných na ich celkovom počte, ktorí sú bez práce aspoň dvanásť mesiacov alebo dlhšie.

Odporúčame aj:

Slovensko má v OECD piatu najvyššiu nezamestnanosť mladých

Spomedzi regiónov krajín EÚ bola najnižšia nezamestnanosť v nemeckom regióne Oberbayern (2,6 %). V závese ostal nemecký Freiburg a rakúsky Salzburg (zhodne 2,9 %). Nasleduje nemecký Tübingen a rakúske Tirolsko (zhodne 3 %). Najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenalo päť španielskych regiónov. Najvyššia miera nezamestnanosti je v Andalúzii (36,3 %), nasledujú regióny Ceuta (35,6 %), Melilla (34,4 %), Canarias (34,1 %) and Extremadura (33,7 %).

Ľudí bez práce je čoraz viac

Miera nezamestnanosti na celom Slovensku bola v minulom roku vo výške 14,2 % a bola tak vyššia než v rámci celej EÚ. V porovnaní s rokom 2012 sa miera nezamestnanosti zvýšila z úrovne 14 %.

V Bratislavskom kraji sa miera nezamestnanosti v minulom roku zvýšila z 5,7 % na 6,4 %. Západné Slovensko zaznamenalo zvýšenie miery nezamestnanosti z 11,3 % na 11,7 %.

Nárast nezamestnanosti zaznamenalo v minulom roku aj stredné Slovensko, keďže sa miera nezamestnanosti v tejto oblasti zvýšila zo 16,2 % na 16,8 %. Miera nezamestnanosti sa však znížila v regióne východného Slovenska, pričom klesla z 19 % v roku 2012 na 18,5 % v roku 2013.

Viac nezamestnaných je z radov žien

Medzi mužmi sa v minulom roku miera nezamestnanosti na Slovensku dostala na 14 %, kým bez práce bolo 14,5 % žien na Slovensku. Vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov bola na Slovensku miera nezamestnanosti 33,7 %. Na celkovom počte nezamestnaných na Slovensku tvoril podiel dlhodobo nezamestnaných 70,2 %.

V rámci celej EÚ sa miera nezamestnanosti v minulom roku dostala na 10,8 %, pričom v roku 2012 bola vo výške 10,5 %. V roku 2013 bolo spomedzi mužov bez práce 10,8 % osôb a spomedzi žien 10,9 % osôb. Vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov nemalo v minulom roku v EÚ prácu 23,4 % a podiel dlhodobo nezamestnaných na celkovom počte ľudí bez práce bol 47,5 %.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

DNES - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

DNES - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

DNES - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.