• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Brusel očakáva podpis dohody medzi SR a Ukrajinou do týždňa

  • 20:18 12.04.2014
  • KYJEV
Brusel očakáva podpis dohody medzi SR a Ukrajinou do týždňa

Ukrajina potrebuje plyn z Európy na doplnenie svojich zásobníkov plynu v záujme garantovania bezproblémovej prepravy suroviny európskym zákazníkom.

Európska komisia očakáva, že Slovensko a Ukrajinu podpíšu memorandum o porozumení o spätnom chode plynu hneď po skončení Veľkonočných sviatkov. Uviedla to v piatok hovorkyňa eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera. Výkonný orgán takto reaguje na vzniknutú situáciu vo veci hrozieb Ruska o možnom zastavení dodávok suroviny do Európy.

Pripravenosť na reverzný tok ešte vo štvrtok potvrdil aj slovenský premiér Robert Fico. Ukrajinský minister pre energetiku Juri Prodan v piatok avizoval, že v tomto prípade sa musí ešte nájsť riešenie "politických problémov". Bratislava totiž žiada uistenie, že takýto spôsob dodávok plynu neporušuje platné kontrakty. Minister potvrdil, že Ukrajina potrebuje plyn z Európy na doplnenie svojich zásobníkov v záujme garantovania bezproblémovej prepravy suroviny európskym zákazníkom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ukrajina sa chce obrátiť na Európu

Ukrajina sa vo veci dodávok plynu plánuje v budúcnosti obrátiť na Nemecko a Francúzsko. Poslancom to v piatok povedal ukrajinský minister pre energetiku Juri Prodan. Podľa jeho slov EÚ zo solidarity pomôže Kyjevu v prípade narastajúcej ruskej snahe obchádzať ukrajinské územie pri dodávkach plynu do Európy.

"Ukrajina si nemôže dovoliť platiť takú politickú a neekonomickú cenu, preto rokujeme s EÚ. Urýchlene nakúpime plyn zo spätného chodu.. Neskôr plánujeme na základe ponúknutých podmienok kupovať plyn od nemeckej RWE a francúzskej plynárenskej spoločnosti (GDF Suez)," povedal poslancom Prodan, ktorý taktiež deklaroval záujem obrátiť sa na arbitráž v snahe zrušiť spornú rusko-ukrajinskú dohodu o dodávkach plynu z roku 2009. Minister potvrdil, že Ukrajina potrebuje plyn z Európy na doplnenie svojich zásobníkov v záujme garantovania bezproblémovej prepravy suroviny európskym zákazníkom.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii --->TU.

Rusko dvihlo cenu plynu

Rusko minulý týždeň zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent. Moskva sa totiž rozhodla zmeniť obchodnú politiku smerom ku Kyjevu po februárovom zosadení vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča, s ktorou sa krátko predtým dohodlo na znížení cien za plyn. Rusi navyše poukazujú na horibilné ukrajinské dlhy za dodávaný plyn a žalostný stav ekonomiky susednej krajiny.

Na aktuálny kritický stav vo štvrtkovom liste adresovanom európskym lídrom poukázal aj samotný ruský prezident Vladimir Putin. USA to označili za vydieranie. O vzniknutej situácii budú vo štvrtok vo švajčiarskej Ženeve rokovať Rusko, Ukrajina, EÚ a USA. Dodávky z Ruska pokrývajú 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom polovica exportu ruského plynu na európske trhy sa prepravuje cez Ukrajinu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.