• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Rusku hrozí ekonomický pád, Krym mu môže zlomiť väz

  • 16:25 26.03.2014
  • PEKING
Rusku hrozí ekonomický pád, Krym mu môže zlomiť väz

Čína podá pomocnú ruku Ukrajine, podporí medzinárodnú finančnú pomoc krajine.

Kríza vyvolaná ovládnutím ukrajinského Krymu Ruskom môže tento rok spôsobiť prudký prepad ruskej ekonomiky aj v prípade, ak Západ neuvalí na Moskvu obchodné sankcie. Informovala o tom v stredu Svetová banka (SB). Jej aktuálna správa nezohľadňuje najnovšie údaje o únikoch kapitálu z Ruska.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ak najvážnejšia kríza vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom od konca studenej vojny pretrvá, môže sa ruská ekonomika v roku 2014 zmenšiť až o 1,8 %, varuje banka v rámci svojho najrizikovejšieho scenára. Nízko rizikový scenár predpokladá, že dopady krízy budú krátkodobé a ekonomika posilní o 1,1 %. Aj to by však znamenalo iba polovičnú mieru rastu v porovnaní s decembrovou prognózou SB na úrovni 2,2 %.

Odporúčame:

Poslednú loď Ukrajiny obsadili Rusi, Kyjev však vracia úder

Slováci rokovali s Ukrajinou, hovorili o dodávkach plynu

Spojené štáty a Európska únia zaviedli proti vybraným predstaviteľom Ruska a Krymu, ktorých obviňujú z účasti na ovládnutí ukrajinského regiónu, sankcie v podobe zákazu vycestovania a zablokovania majetku. Podľa údajov ruského ministerstva financií v prvom kvartáli 2014 unikol z Ruska kapitál v celkovom objeme 70 mld. USD.

Rast okolo nuly

To je viac ako za celý vlaňajšok, kedy investori stiahli z krajiny 63 mld. USD. Ruské ministerstvo hospodárstva zatiaľ nerevidovalo tohtoročný odhad posilnenia výkonu ekonomiky o 2,5 %. Námestník ministra hospodárstva však v pondelok uviedol, že v prvom kvartáli sa bude rast pravdepodobne pohybovať "okolo nuly".

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi si prečítate v chronológii --->TU.

Medzinárodné organizácie by mali podporiť finančnú a ekonomickú stabilitu Ukrajiny. Vyhlásil to v stredu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hong Lei.

K možnej účasti Pekingu na programoch finančnej pomoci pre Kyjev sa priamo nevyjadril, pričom uviedol, že Čína navrhla vytvorenie mechanizmu pre koordináciu medzinárodného úsilia o politické vyriešenie krízy po ovládnutí ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Čína bola zdržanlivá

Vláda v Pekingu vyzýva všetky zúčastnené strany, aby sa zdržali akéhokoľvek konania, ktoré by zhoršilo situáciu, dodal hovorca. Čína zvolila v súčasnej kríze na Kryme zdržanlivé stanovisko. Referendum o pričlenení regiónu k Ruskej federácii vláda v Pekingu priamo nekomentovala, uviedla však, že rešpektuje nezávislosť, suverenitu a územnú integritu Ukrajiny.

Ukrajinský minister financií Oleksander Šlapak informoval, že vláda v Kyjeve rokuje s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o programe finančnej pomoci v objeme 15 až 20 mld. USD. Rýchla dohoda s MMF by podľa amerického prezidenta Baracka Obamu Ukrajine tiež otvorila cestu k dodatočnej pomoci od Európskej únie a Washingtonu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

VČERA - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

VČERA - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

VČERA - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.