• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Cargo namiesto niekoľko miliónovej straty vykázalo zisk

  • 16:15 19.03.2014
  • BRATISLAVA
Cargo namiesto niekoľko miliónovej straty vykázalo zisk

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. v minulom roku výrazne zlepšila hospodárenie. Namiesto plánovanej straty v objeme 24,88 mil. eur vykázala zisk vo výške 262 tis. eur. "Na dosiahnutý výsledok mal vplyv zvýšený objem prepravy a predovšetkým opatrenia vyplývajúce z vládneho materiálu o konsolidácii nákladnej železničnej dopravy v SR," informoval v stredu hovorca štátneho vlakového nákladného dopravcu Martin Halanda.


Ako dodal, na základe zmluvy medzi SR a Železnicami Slovenskej republiky boli v uplynulom roku zaúčtované kompenzácie spoplatnenia železničnej dopravnej cesty za rok 2010 pre nákladných železničných prepravcov, čo účtovne zlepšilo hospodárenie Carga v objeme 69,9 mil. eur.

V Cargu je momentálne audit

Cargo v závere vlaňajška vytvorilo opravné položky na vybrané skupiny majetku, pri ktorých prehodnotilo ich zostatkové hodnoty vzhľadom na ich prevádzkový a trhový potenciál v budúcnosti. To pôsobilo opačne ako kompenzácia, to znamená, účtovne zhoršilo.

Spoločnosť vlani prepravila 36,3 mil. ton tovaru, čo bolo o 2 % viac, ako plánovala. Oproti roku 2012 ide o nárast o 3 %, resp. o 1 mil. ton. "Priaznivý bol vývoj tržieb z poplatkov z medzinárodného behu nákladných vozňov a pozitívne sa vyvíjali aj tržby za opravy železničných koľajových vozidiel v externom prostredí," uviedol Halanda. Všetky tieto skutočnosti podľa neho priaznivo ovplyvnili hospodársky výsledok. Ide o výsledok po druhej predbežnej uzávierke, v Cargu je momentálne audit.

Cargo pôvodne plánovalo, že vlaňajšiu očakávanú stratu takmer 25 mil. eur v tomto roku zníži na 18 mil. eur. Hospodárenie by sa oproti vlaňajšku malo výrazne zlepšiť. Spoločnosť neuviedla, či na základe výsledku v minulom roku prehodnotila plán na tento rok. "Ministerstvo dopravy ako jediný akcionár zatiaľ neschválilo návrh Podnikateľského plánu na rok 2014. Podrobnosti z neho preto zatiaľ nemôžeme zverejniť," uviedol pre agentúru SITA Halanda.

Nepredpokladá hromadné prepúšťanie

Nákladný prepravca mal koncom vlaňajška 6 342 zamestnancov a ich počet sa medziročne znížil o 480, resp. o 7 %. V závere roka 2012 bol počet zamestnancov Carga 6 822 a koncom roka 2011 ešte 8 054 ľudí. V minulom roku pokračovalo v spoločnosti hromadné prepúšťanie.

Pracovný pomer skončilo 460 zamestnancov a 56 prijali. Spoločnosť v tomto roku nepredpokladá hromadne prepúšťať. Priemerná mzda v Cargu vlani dosiahla 797 eur. V terajšom roku sa zvýši o 3 %, pričom tarifové platy od februára vzrástli priemerne o 10 eur.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. vznikla začiatkom roka 2005 rozdelením Železničnej spoločnosti, a. s. na dve samostatné spoločnosti, pričom prevzala jej aktivity v oblasti nákladnej železničnej prepravy. Spoločnosť má základné imanie 401,646 mil. eur.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

13:48 03.05.2024Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.