• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Únia rozdelí dotácie pre farmárov rovnomernejšie

  • 7:50 14.03.2013
  • BRUSEL
Únia rozdelí dotácie pre farmárov rovnomernejšie

Európsky parlament (EP) v stredu podporil plán na rovnomernejšie rozdeľovanie poľnohospodárskych dotácií v EÚ a preferenciu ekologických farmárov.

Rozhodnutie určuje pozíciu, ktorú EP zaujme pri vyjednávaní zmien v programe spoločnej poľnohospodárskej politiky s členskými krajinami únie.

Chuť politikov na veľké reformy síce schladilo zníženie celkového objemu dotácií do poľnohospodárstva o 13 % obsiahnuté v návrhu rozpočtu EÚ na najbližšie obdobie, poslanci však vo veľkej miere súhlasili s plánom, ktorý ešte v roku 2011 navrhla Európska komisia (EK).

Ak poľnohospodári budú chcieť získať dotácie v plnej miere, budú musieť zaviesť ekologické postupy, ako je napríklad rotácia plodín alebo zväčšenie úhorových plôch. Štrasburg tiež súhlasil s ročným stropom dotácií pre individuálnych farmárov vo výške 300 tis. eur, vďaka čomu by prestalo existovať asi 1 500 "dotačných milionárov" v EÚ, ktorí na dotáciách ročne zarobia viac ako milión eur.

Návrh EK na zrovnomernenie výšky dotácií v rámci únie poslanci tiež podporili, hoci navrhli jeho miernejšie zavádzanie. Výrobcovia v Taliansku alebo Holandsku totiž v súčasnosti dostávajú dotácie vo výške viac ako 400 eur na hektár, kým farmári v Pobaltí len okolo 150 eur.

EP nenaplnil katastrofický scenár, ale efekt schválených opatrení je pochybný, komentovali rozhodnutie ekologickí aktivisti.

"Odľahlo nám, pretože poslanci odmietli vyslovene neekologické návrhy parlamentnej komisie pre poľnohospodárstvo. Obsah navrhnutých opatrení je však taký slabý, že je málo pravdepodobné, že povedie k nejakému zlepšeniu," vyhlásila Andrea Kohlová z environmentalistickej organizácie WWF.

Poslanci okrem iného zmiernili pôvodný návrh EK na zrušenie kvót a minimálnych cien na cukrovú repu už v roku 2015 a posunuli ho až na rok 2020. O podobný posun sa snaží tiež niekoľko krajín vrátane Francúzska, ktoré je najväčším producentom cukrovej repy v únii. Vlády členských štátov EÚ by mali svoje vyjednávacie pozície sfinalizovať na stretnutí v Bruseli 18. a 19. marca.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.