• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

EP sa dohodol na potrebe jednotnej nabíjačky pre mobily

  • 15:21 13.03.2014
  • ŠTRASBURG
EP sa dohodol na potrebe jednotnej nabíjačky pre mobily

Nová smernica zavádza harmonizované pravidlá pre umiestňovanie rádiových zariadení, vrátane mobilných telefónov, kľúčov od auta s diaľkovým ovládaním či modemov, na trh EÚ.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes schválili novelizáciu pravidiel o rádiových zariadeniach, ktorej súčasťou je výzva na zavedenie jednotnej nabíjačky pre všetky mobilné telefóny predávané v EÚ. Cieľom nových pravidiel, na ktorých sa poslanci neformálne dohodli s členskými štátmi, je obmedziť množstvo elektronického odpadu, znížiť náklady a zjednodušiť život spotrebiteľom.  Nemecká poslankyňa a spravodajkyňa pre túto oblasť Barbara Weilerová upozornila, že modernizovaná smernica je efektívnym nástrojom, ktorý zabráni vzájomnému rušeniu sa rádiových zariadení. A dodala, že poslanci majú radosť z dohody o zavedení jednotnej nabíjačky, čo pomôže tak spotrebiteľom, ako aj životnému prostrediu.

"Skoncujeme tak s elektronickým odpadom, ktorý každoročne dosahuje 51.000 ton," spresnila Weilerová. 

Nová smernica zavádza harmonizované pravidlá pre umiestňovanie rádiových zariadení, vrátane mobilných telefónov, kľúčov od auta s diaľkovým ovládaním či modemov, na trh EÚ. Cieľom je udržať krok s rastúcim počtom a rôznorodosťou rádiových zariadení a zabezpečiť, že sa navzájom nebudú rušiť a budú podliehať základným požiadavkám na ochranu zdravia a bezpečnosti.

Poslanci vyzvali na obnovenie úsilia o vývoj jednotnej nabíjačky pre niektoré kategórie rádiových zariadení, najmä však pre mobilné telefóny, ktorá by zjednodušila ich použitie a znížila množstvo zbytočného odpadu a nákladov.   Parlament upravil znenie smernice tak, aby schopnosť spolupracovať so spoločnými nabíjačkami patrila medzi základné požiadavky na konštrukciu rádiových zariadení. Rozhodnutie o tom, ktoré kategórie rádiových zariadení budú musieť spĺňať túto požiadavku, bude v rukách Európskej komisie.   

Za jednotné nabíjačky hlasovali aj slovenskí europoslanci

Za zavedenie jednotnej nabíjačky hlasovali aj slovenskí europoslanci. Podľa Kataríny Neveďalovej (Smer-SD) jej zavedenie na trh bude jednoznačným prínosom pre spotrebiteľov nielen v oblasti používania samotného hardvéru, ale aj pri lepších možnostiach servisu a technickej podpory. Poslanec Miroslav Mikolášik (KDH) ocenil, že sa poslancom podarilo nájsť potrebnú zhodu a verí, že ich výzva bude smerodajná pre výrobcov elektronických zariadení.

"Hovorili sme o zjednocovaní právnych nariadení pre elektronické zariadenia. To, čo nám znepríjemňuje život, je, že každý mobil má iný typ nabíjačky. Som rád, že v parlamente prijmeme pozíciu, aby sa všetci výrobcovia zjednotili na jednom type nabíjačky," uviedol Mikolášik.

Navrhovanú smernicu, ktorú dnes podporil EP, ešte musí formálne odobriť aj Rada EÚ. Členské štáty budú mať následne dva roky na jej prenesenie do svojich vnútroštátnych predpisov a výrobcovia budú mať k dispozícii ďalší rok na prispôsobenie sa novým pravidlám.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

DNES - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.