• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Priznania k dani z príjmov sa podávajú do konca marca

  • 8:00 14.03.2014
  • BRATISLAVA
Priznania k dani z príjmov sa podávajú do konca marca

V prípade, že tento termín niekto nestihne, do konca marca je povinný zaslať na daňový úrad podľa miesta svojho bydliska neformálne oznámenie o predĺžení lehoty.

Firmám a občanom ostávajú na podanie daňového priznania na daň z príjmu za minulý rok necelé tri týždne. Pokiaľ si túto lehotu nepredĺžia, konečný termín je 31. marec.

"Fyzické osoby môžu priznanie poslať buď elektronicky prostredníctvom aplikácie eDane Java, alebo portálu Finančnej správy, alebo ho môžu v papierovej podobe poslať poštou, či priniesť na podateľne daňových úradov," priblížila hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. "Dovtedy je potrebné daň aj zaplatiť."

V prípade, že tento termín niekto nestihne, do konca marca je povinný zaslať na daňový úrad podľa miesta svojho bydliska neformálne oznámenie o predĺžení lehoty. "Daňovník si môže predĺžiť lehotu na podanie maximálne o tri mesiace, teda do konca júna a ak mal vlani príjmy zo zahraničia, tak maximálne o 6 mesiacov, teda do konca septembra. Daňové systémy krajín únie sú rôzne, nie sú harmonizované, a tak sa môže stať, že potvrdenie z niektorého členského štátu dostanú daňovníci v inom čase," vysvetlila Macíková. V oznámení daňovníci uvádzajú, v akom termíne svoje priznanie podajú a dovtedy treba daň aj uhradiť.

Každý rok sa podľa Macíkovej opakujú určité chyby vo vyplnených tlačivách. "Občania, teda fyzické osoby, musia na každej strane tlačiva vyplniť rodné číslo alebo daňové identifikačné číslo, ak ho mali daňovým úradom pridelené. Tlačivo treba v príslušnej kolónke podpísať. Poberatelia starobných dôchodkov si nesprávne uplatňujú nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka," priblížila hovorkyňa.

Riešenie, ako týmto chybám predísť, je vyplnenie priznania elektronicky, tlačivo je na stránkewww.financnasprava.sk. Stačí ho vyplniť, vytlačiť a doručiť osobne alebo poštou. Ak chce občan či podnikateľ komunikovať s finančnou správou elektronicky, je potrebné, aby si vybavil dohodu o elektronickej komunikácii, alebo zaručený elektronický podpis (ZEP).

Dohodu o elektronickej komunikácii je možné podpísať na miestne príslušnom daňovom úrade, je bezplatná a umožňuje neobmedzenú komunikáciu s daňovým úradom. "Občan potom už nie je odkázaný na otváracie hodiny pošty či podateľne daňového úradu. Elektronicky môže dokumenty poslať aj v poslednej minúte posledného dňa na podanie priznania," dodáva Macíková.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.