• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Už vyše 600-tisíc ľudí hľadalo pomocou satelitných snímok Boeing 777

  • 9:00 12.03.2014
  • DENVER
Už vyše 600-tisíc ľudí hľadalo pomocou satelitných snímok Boeing 777

DigitalGlobe ponúkla verejnosti na stránke tomnod.com prístup k záberom z dvoch družíc pokrývajúcich oblasť medzi Thajským zálivom a Juhočínskym morom.

Indonézsky námorný pilot kontroluje mapu počas pátracej operácie po zmiznutom lietadle Boeingu 777-200 Malajzijských aeroliniek nad Juhočínskym morom pri indonézskom prielive Malacca

Už vyše 600.000 ľudí sa prostredníctvom internetovej stránky firmy z amerického štátu Colorado zapojilo do prehľadávania satelitných záberov s cieľom vypátrať miesto dopadu lietadla Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa počas letu do Pekingu v sobotu stratilo.

Spoločnosť DigitalGlobe ponúkla verejnosti na stránke tomnod.com prístup k záberom z dvoch z celkového počtu jej piatich družíc pokrývajúcich oblasť medzi Thajským zálivom a Juhočínskym morom. Ľudia môžu na jednotlivých záberoch nahlasovať podozrivé objekty či javy, ako ropné škvrny či plávajúce časti stroja alebo záchranných člnov.

Stránka s družicovými zábermi zaznamenala do utorka už desať miliónov prezretí, čo viedlo k občasným výpadkom jej dostupnosti, uviedol jeden z riaditeľov firmy Shay Har-Noy. K snímkam majú prístup i vyšetrovatelia a úrady USA, napísala agentúra Reuters.

Boeing s 239 pasažiermi a členmi posádky zmizol z obrazoviek radarov po asi hodine letu z Kuala Lumpur, približne medzi východným pobrežím Malajzie a južným Vietnamom. V čase posledného kontaktu s dispečermi sa nachádzal nad morom v blízkosti východomalajzijského mesta Kota Bharu.

Malajzijská armáda ale stroj zachytila prostredníctvom radarov ešte aj neskôr, a to v oblasti Melackého prielivu, ktorý sa nachádza v Juhočínskom mori medzi západným pobrežím Malajského polostrova a ostrovom Sumatra.

Do pátrania po lietadle nasadili úrady 10 krajín lode námorníctva, vojenské lietadlá, vrtuľníky, pobrežnú hliadku i civilné lode. Vietnam medzitým dnes oznámil, že obmedzuje pátraciu akciu po lietadle. "Vietnam obmedzí väčšinu pátracích akcií v súvislosti so zmiznutým malajzijským lietadlom, kým nám malajzijská vláda neposkytne ďalšie potrebné informácie o udalosti," uviedol podľa Reuters tajomník ministerstva obrany Pham Quy Tieu.

Do pátrania po zmiznutom lietadle sa zapojí aj India

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines, ktorej lietadlo Boeing 777-200ER sa stratilo v piatok v noci z obrazoviek radarov riadenia letovej prevádzky, "nemá žiadny dôvod domnievať sa", že zmiznutie stroja s 239 ľuďmi na palube zapríčinila posádka. V rozhovore pre agentúru Reuters to dnes povedal obchodný riaditeľ Malaysia Airlines Hugh Dunleavy.

Malajzia dnes požiadala o pomoc pri pátraní po lietadle aj Indiu. "Malajzia a India o tejto otázke rokujú od včera a v tejto chvíli diskutujú o kontaktných osobách. Tieto osoby stanovia, aká pomoc je potrebná a čo môže India ponúknuť," uviedol hovorca indického ministerstva zahraničných vecí. Oba štáty sa zatiaľ nedohodli, v ktorej oblasti má India pátrať, dodal.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.