• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Stratené detstvo v Sýrii: Milióny detí sú doma utečencami

  • 10:59 12.03.2014
  • BEJRÚT
Stratené detstvo v Sýrii: Milióny detí sú doma utečencami

Detský fond OSN (UNICEF) tvrdí, že deti tvoria viac než polovicu z dvoch miliónov sýrskych utečencov. Takmer polovica z nich má pritom menej než päť rokov.

Detský fond OSN (UNICEF) uviedol, že postihnutých vojnou je 5,5 milióna sýrskych detí, ktoré v dôsledku násilností prišli o životy, končatiny, rodičov, učiteľov, školy, domovy a prakticky o všetky aspekty ich detstva. 

Desaťtisíce detí zahynuli

Podľa detského fondu tak sýrske deti platia najvyššiu cenu za konflikt, ktorý už vstupuje do štvrtého roku. UNICEF tvrdí, že počas bojov medzi povstalcami a armádou prezidenta Baššára al-Asada zahynulo už viac než 10-tisíc detí. 

Podľa správy fondu zverejnenej v utorok tvoria tiež deti viac než polovicu z dvoch miliónov sýrskych utečencov - asi 1,2 milióna. Takmer polovica z nich má menej než päť rokov. Správa uvádza, že ďalšie 3 milióny detí sú utečencami vo vlastnej krajine.

Už v pondelok organizácia Save the Children vo svojej správe konštatovala, že sýrsky zdravotný systém je v štádiu úplného rozpadu, na čo doplácajú najmä tamojšie deti a ľudia zranení v bojoch.

Assad navštívil utečencov

Sýrska štátna televízia informovala, že prezident Baššár al-Assad uskutočnil zriedkavú návštevu ľudí vyhnaných vojnou na predmestí Damasku. Televízia uviedla, že prezident zavítal v stredu na predmestie Adra, neposkytla však bližšie detaily. Sýrske jednotky zahájili ofenzívu v Adra severovýchodne od hlavného mesta po tom, čo sa povstalci zmocnili jej častí v decembri. 

Pred bojmi utiekli zo svojich domovov v oblasti už tisíce ľudí. Sýrska občianska vojna, ktorá vstupuje do štvrtého roku, si už vyžiadala viac než 140 000 obetí. Podľa Organizácie Spojených národov konflikt tiež prinútil 2,3 miliónov Sýrčanov hľadať útočisko v Jordánsku, Libanone, Turecku, Egypte a Iraku. Ďalších asi 6,5 milióna Sýrčanov je podľa odhadov organizácie utečencami vo vlastnej krajine.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.