• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Stratené lietadlo v Ázii: Tímy zrejme našli okno z Boeingu

  • 18:46 09.03.2014
  • HANOJ
Stratené lietadlo v Ázii: Tímy zrejme našli okno z Boeingu

Vietnamské pátracie tímy v nedeľu potvrdili, že na hladine Juhočínskeho mora objavili trosky, ktoré by mohli patriť zmiznutému stroju malajzijskej leteckej spoločnosti.

Podľa predbežných odhadov by mohlo ísť o fragment okna. To by mohlo napovedať teórii o výbuchu na palube stroja Boeing 777.

Súvisiace:

Japonské lietadlo muselo núdzovo pristáť na Havaji

Stratilo sa lietadlo s viac než dvesto ľuďmi na palube

Väčšie časti stroja, ktorý náhle zmizol z radarov, sa na mori nájsť zatiaľ nepodarilo. Objavili sa iba dve mastné škvrny na hladine. Od stratenia stroja už uplynulo takmer 48 hodín a aktuálne sťažuje pátranie po troskách tma.

Do intenzívneho pátrania je zapojených 22 lietadiel a 40 lodí, ktoré poskytli všetky zúčastnené krajiny. V médiách sa zároveň objavujú rôzne špekulácie vrátane možného teroristického útoku. Podozrivými sú najmä dvaja muži cestujúci na ukradnuté pasy Talianska a Rakúska.

Zmena pôvodného kurzu

Podľa niektorých zdrojov sa lietadlo krátko pred zmiznutím z radarov pokúšalo o zmenu pôvodného kurzu letu. Vyšetrovatelia usudzujú, že katastrofa sa odohrala veľmi rýchlo a najpravdepodobnejšou príčinou je výbuch na palube. Malajzijské úrady preto ešte rozšírili priestor pátrania a čakajú aj na zábery zo satelitov. Posledným, kto sa so strojom skontaktoval, údajne bol nemenovaný kapitán lietadla smerujúceho do Japonska.

Urobil tak na výzvu vietnamských dispečerov, ktorí už so strojom nemali kontakt. Posádka podľa jeho slov síce iba veľmi zle rozumela slovám pilotov, no podľa nich určite nehlásili žiadne problémy.

Olejové škvrny pri Vietname

Na palube stroja smerujúceho do Pekingu boli ľudia zo 14 krajín, najmä však Číňania ale aj traja Američania. Stroj viedla výnimočne skúsená posádka, navyše Boeing 777-200 je veľmi spoľahlivým lietadlom.

Vietnamská vláda v sobotu informovala o objavení dvoch olejových škvŕn na hladine Juhočínskeho mora. Škvrny s dĺžkou niekoľkých kilometrov na morskej hladine pri južnom pobreží Vietnamu zaznamenali vojenské lietadlá.

Obdobný prípad sa odohral v lete 2009, keď z radarov nad Atlantickým oceánom zmizol stroj spoločnosti Air France. Vtedy zahynulo takmer 230 ľudí, pričom sa vrak stroja Airbus A330 našli až po dvoch rokoch. Identifikovať sa podarilo telesné pozostatky približne dvoch tretín cestujúcich.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.