• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
15°Bratislava

Vietnam hlási podozrivé ropné škvrny pri pobreží

  • 9:05 08.03.2014
  • Kuala Lumpur
Vietnam hlási podozrivé ropné škvrny pri pobreží

Lietadlo, v ktorom sa nachádzalo 227 cestujúcich a 12 členov posádky, sa ´možno´ zrútilo do pobrežných vôd Malajzie. Na palube nebol žiadny Slovák.

Na archívnej snímke z 26. decembra 2011 Boeing 777-200ER malajzijských aerolínií.

Článok bol aktualizovaný o 13:25 hod.

Vietnamské pátracie a záchranárske lietadlá, hľadajúce zmiznuté dopravné lietadlo Malajzijských aerolínií, zbadali neďaleko pobrežia Vietnamu dve "podozrivé" ropné škvrny. Agentúre DPA to dnes povedal námestník vietnamského ministra dopravy Pham Quy Tieu.

Ropné škvrny bolo vidieť o 11.30 h SEČ, jednu 150 kilometrov od ostrova Tho Chu a druhú 190 kilometrov od mysu Ca Mau.

"Ropné škvrny sú podozrivé, ale lietadlo (ktoré ich zbadalo) nemohlo vtedy klesnúť nižšie - posielame preto do oblasti záchranárske lode," povedal predstaviteľ vietnamskej vlády. Dodal, že záchranárske lietadlá sa vrátili na základňu, pretože sa už zotmelo.

Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, let MH370 do Pekingu, stratil v noci nadnes kontakt s kontrolnou vežou 120 námorných míľ od mesta Kota Bharu, ležiaceho na východnom pobreží Malajzie.

Na palube zmiznutého lietadla bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky, z toho 154 osôb z Číny a Taiwanu, 38 z Malajzie, sedem Indonézanov a šesť Austrálčanov. 

Okrem toho sa v lietadle nachádzalo aj päť Indov, štyria Francúzi, traja občania USA, po dvaja cestujúci z Nového Zélandu, Ukrajiny a Kanady, a po jednom z Ruska, Talianska, Holandska a Rakúska, oznámili Malaysia Airlines vo vyhlásení. Medzi cestujúcimi boli aj dve malé deti.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že podľa jeho informácií na palube malajzijského boeingu občania Slovenskej republiky neboli.

Vo vodách Malajzie nenašli stopy po vraku strateného boeingu

Nijaké priame stopy po vraku lietadla nenašli lode malajzijského námorníctva pri prehľadávaní teritoriálnych vôd pri severovýchodnej Malajzii, kde bol dnes naposledy nadviazaný kontakt so zmiznutým strojom spoločnosti Malaysia Airlines s 239 osobami na palube. Agentúre Reuters to povedal jeden z vedúcich predstaviteľov záchranného tímu.

Malajzia vyslala do predpokladanej oblasti pádu lietadla tri lode pobrežnej stráže a jednu loď námorných síl; celú akciu technicky doplnili zo vzduchu tri vrtuľníky.

"Naše letecké zariadenie zbadalo oranžovú škvrnu na mori, odkiaľ prišiel posledný signál. Vyslali sme plavidlo, aby to tam obhliadlo, avšak potvrdilo sa, že tam nič nie je," povedal pre Reuters malajzijský záchranár.

Boeing 777-200ER, let MH370 do Pekingu, stratil kontakt s kontrolnou vežou 120 námorných míľ od mesta Kota Bharu, ležiaceho na východnom pobreží Malajzie, potvrdilo už skôr vedenie leteckej spoločnosti Malaysia Airlines.

Na palube strateného lietadla bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky, z toho 154 osôb z Číny a Taiwanu, 38 z Malajzie, sedem Indonézanov a šesť Austrálčanov. Okrem toho sa v lietadle nachádzalo aj päť Indov, štyria Francúzi, traja občania USA, po dvaja cestujúci z Nového Zélandu, Ukrajiny a Kanady, a po jednom z Ruska, Talianska, Holandska a Austrálie, oznámili Malaysia Airlines vo vyhlásení.

Medzi cestujúcimi boli aj dve malé deti.

Malaysia Airlines stratili kontakt s Boeingom smerujúcim do Pekingu

Malajzijské aerolínie dnes oznámili, že stratili kontakt s lietadlom, ktoré smerovalo do Pekingu s 239 osobami na palube. 

Boeing 777-200 vzlietol z hlavného mesta Malajzie Kuala Lumpur v piatok o 17.41 h SEČ a do čínskej metropoly Peking mal doraziť v ten istý deň o 23.30 h SEČ (v sobotu ráno miestneho času). 

V lietadle sa nachádzalo 227 cestujúcich a 12 členov posádky. 

"(Spoločnosť) Malaysia Airlines momentálne spolupracuje s úradmi, ktoré aktivovali svoje pátracie a záchranné tímy s cieľom lokalizovať lietadlo," uvádza sa vo vyhlásení aerolínií. 

Podľa čínskej agentúry Sinchua stroj zmizol z radarov dnes ráno miestneho času nad územím Vietnamu, teda skôr, než vstúpil do vzdušného priestoru Číny, alebo stihol nadviazať kontakt s čínskymi leteckými dispečermi.

Vietnamský admirál: Stratený boeing "možno" havaroval v malajzijských vodách

Do pobrežných vôd Malajzie sa "možno" zrútilo lietadlo spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré dnes stratilo kontakt s domovskou základňou. Agentúre Reuters to na základe výpočtov malajzijských záchranných služieb povedal vietnamský admirál Ngo Van Phat.

Námorný dôstojník spresnil, že súdiac podľa jeho rýchlosti a poslednej známej polohy sa boeing smerujúci do Pekingu mohol zrútiť do malajzijských vôd približne 153 míľ od pobrežia vietnamského ostrova Tho Chu.

Admirál odmietol predošlé informácie vietnamských štátnych médií, podľa ktorých mal povedať, že lietadlo "skutočne" havarovalo.

Ostrov Tho Chu leží juhozápadne od južného Vietnamu a ostrova Phu Quoc, obľúbenej turistickej destinácie.

"Na záchranné práce budú vhodnejšie thajské a malajzijské záchranné tímy, avšak pri každej záchrannej akcii sú pripravené pomôcť aj člny vietnamského námorných síl na ostrove Phu Quoc, ak budú o to požiadané," uviedol admirál Phat v telefonickom rozhovore s agentúrou Reuters.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.