• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Vieme, koľko by nás stála olympiáda, sú to stovky miliónov

  • 9:36 16.02.2014
  • BRATISLAVA
Vieme, koľko by nás stála olympiáda, sú to stovky miliónov

Príprava a organizovanie alpských lyžiarskych disciplín v stredisku Jasná na Zimných olympijských hrách Krakov 2022 by nás stáli 177 miliónov eur. Z toho 169 miliónov tvoria investičné výdavky, ktoré by mali ísť zo štátneho rozpočtu.


Takmer osem miliónov eur sú prevádzkové náklady na zorganizovanie zjazdových súťaží. Tie by mali byť kryté komerčnými príjmami, informuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Výdavky, ktoré sa u nás predpokladajú pri organizovaní olympijských hier, sú rozpracované v materiáli s názvom Správa o stave prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie Zimných olympijských hier Krakov 2022 za spoluúčasti Slovenskej republiky.

Materiál predložil na medzirezortné pripomienkové konanie rezort školstva. Zatiaľ nevedno, kde sa ZOH 2022 budú konať, v hre je šesť miest a jedným z nich je i poľský Krakov.

Najviac financií treba na infraštruktúru

Najväčšiu časť investičných výdavkov, a to 60 percent, budú u nás tvoriť výdavky na dopravnú infraštruktúru. Ide o náklady na rekonštrukcie a modernizáciu existujúcich ciest či výstavbu nových úsekov a parkovacích plôch. Prevádzková a organizačná infraštruktúra počíta hlavne s výdavkami na dobudovanie areálu malej olympijskej dediny v priestoroch Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika.

Peniaze by išli aj do bezpečnostných opatrení - ochrany objektov a kamerového systému a zdravotníckeho zabezpečenia. Liptovskú nemocnicu s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši bude potrebné dobudovať a modernizovať na požadované štandardy. Investičné výdavky sa budú čerpať postupne, najväčší objem sa bude čerpať v rokoch 2018 - 2020.

Najväčšou položkou v prevádzkovom rozpočte by mali tvoriť výdavky na ubytovanie a stravovanie účastníkov, ktoré zabezpečia v Akadémii ozbrojených síl. V prípade úspešnej kandidatúry by v ňom služby mali poskytovať približne 800 športovcom a členom realizačných tímov a 600 členom technického personálu. Uvažuje sa s počtom 15 000 návštevníkov denne. Výdavky na bezpečnosť a zdravotnú službu sú druhou najväčšou položkou.

Peniaze na úpravu zjazdovky

Obsahujú najmä výdavky na personálne zabezpečenie bezpečnostnej a zdravotnej služby. "Dôležitou časťou rozpočtu budú výdavky na úpravu zjazdových tratí a ich príslušenstva, ktoré sa bude zabezpečovať permanentne 24 hodín," hovorí Kaliňák. Sú tu aj výdavky na testovacie podujatia pred začiatkom hier. V rozpočte sa uvažuje aj s rezervou na nepredvídané výdavky vo výške päť percent prevádzkových výdavkov.

U nás by sa mali v rámci ZOH Krakov 2022 konať len alpské lyžiarske disciplíny, a to v existujúcom lyžiarskom stredisku Jasná – Nízke Tatry v okrese Liptovský Mikuláš. Všetky ostatné disciplíny budú organizované na území Poľskej republiky, najmä v Krakove a Zakopanom. Poliaci pri príprave kandidatúry využili výnimku pre ZOH v Olympijskej charte, podľa ktorej sa môžu konať na území iného štátu len disciplíny, pre ktoré kandidát nemôže usporiadať súťaže v dostatočnej kvalite.

Výber dejiska ZOH 2022 je rozdelený do dvoch fáz. V prvej na základe odporúčania pracovnej skupiny vyberie exekutíva Medzinárodného olympijského výboru finalistov zo šestice Krakov, Almaty, Peking, Ľvov, Oslo a Štokholm. Vybraní kandidáti sa potom budú na zasadnutí MOV 31. júla 2015 v Kuala Lumpure uchádzať o právo zorganizovať podujatie. Všetci šiesti ašpiranti museli do 14. marca 2014 doplniť svoje prihlášky o konkrétne projekty.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.