• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Zmeny v justícii v čase Ficovej kampane prekvapili sudcov

  • 14:54 01.02.2014
  • BRATISLAVA
Zmeny v justícii v čase Ficovej kampane prekvapili sudcov

Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu“ (ZOJ) prekvapuje, že vláda Roberta Fica prichádza so zmenami v justícii práve v čase prezidentskej predvolebnej kampane, pričom "ešte minulý rok vláda považovala stav justície za dobrý a stabilizovaný".


ZOJ považuje plánované oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR za pozitívny krok, ktorým by sa odstránila neprimeraná koncentrácia moci v rukách jednej osoby. ZOJ pripomína, že túto zmenu presadzovali od začiatku svojej existencie. "Ďalšie navrhované zmeny neriešia jadro problému súdnictva a ani jeho následky," uviedla prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Sudcovia boli preverení
ZOJ nerozumie zámeru preveriť všetkých sudcov cez Národný bezpečnostný úrad, pretože po roku 1989 museli všetci sudcovia vo výkone prejsť povinne previerkou Federálneho ministerstva vnútra ČSFR, či nespolupracovali s ŠtB.

Bezúhonnosť sudcov, ktorí vstúpili do systému po revolúcii, by mala byť preverená cez výberové konania, ktorými prešli. "Pokiaľ ide o zmenu v zákonoch, týkajúcich sa samotnej práce sudcov, považujeme ich za riešenie v zmysle kolektívnej viny všetkých sudcov, z ktorých prevažná väčšina nenesie na súčasnom stave justície žiadnu vinu ani svojou prácou a ani svojím správaním," uvádza sa v stanovisku ZOJ, ktoré poskytla Javorčíková.

Súdna rada porušuje zákony
Podozrenia zo zneužívania platenej práceneschopnosti alebo práce v domácom prostredí by sa podľa ZOJ mali riešiť individuálne voči konkrétnym sudcom. "Navrhované opatrenia v tomto smere voči všetkým sudcom rozhodne nezvýšia dôveryhodnosť súdnictva," myslí si Javorčíková.

Za nízkou dôveryhodnosťou súdnictva je podľa nej predovšetkým spôsob reprezentácie súdnictva jeho vrcholnými orgánmi, najmä zo strany súčasného predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady Štefana Harabina a mnohé kontroverzné rozhodnutia súdnej rady. "Záznamy z rokovaní súdnej rady sú dôkazom, že dochádza k porušovaniu zákonov a ústavy takmer na každom zasadnutí súdnej rady," dodala predsedníčka ZOJ.

Manipulácia pri prideľovaní
Združenie pripomína, že za zloženie a činnosť súdnej rady zodpovedajú okrem sudcov aj vláda, parlament a prezident, ktorí v nej majú deväť svojich nominantov z celkovo osemnástich členov. "Mohli tak a môžu účinne ovplyvňovať jej činnosť od počiatku jej fungovania, vrátane osoby, ktorá bola alebo bude zvolená za jej predsedu," poznamenala Javorčíková.

ZOJ hovorí, že na verejnosť rovnako negatívne pôsobia časté signály o rodinkárstve pri výberových konaniach, ako aj o manipulácii pri prideľovaní vecí zákonným sudcom. Podľa združenia existujú viaceré rozhodnutia senátov Ústavného súdu SR, že napríklad priamo predseda Najvyššieho súdu SR v rozpore so zákonom menil rozvrh práce. "V rozpore s etikou sudcov je takmer každé verejné vystúpenie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, ktorý beztrestne hrubo uráža nielen svojich oponentov, ale aj celý Ústavný súd SR a médiá," píše sa v stanovisku ZOJ.

Demotivačné zmeny
Vážnym problémom sú podľa ZOJ časté pochybenia sudcov v trestných konaniach, v dôsledku ktorých sa dostali páchatelia závažných trestných činov na slobodu; za čo by mali nasledovať primerané postihy.

"Sme presvedčení, že pre sudcov, ktorí poctivo pracujú, často aj na úkor svojho zdravia a rodiny, sú pripravované zmeny demotivačné a nezlepšia ani výkon súdnictva a ani jeho dôveryhodnosť," dodala Javorčíková.

Skutočná zmena by podľa Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu“ nastala až vtedy, keby v súdnictve naozaj začali platiť etické pravidlá, všetky podozrenia z klientelizmu a rodinkárstva by boli vyšetrené a zodpovední ľudia postihnutí.

"Podmienkou je, aby sa do vedenia justície dostali len skutočné morálne a odborné autority, ktoré sa podľa toho aj správajú". To je však v kompetencii najmä vlády, prezidenta a parlamentu. Potom by sa ani sudcovia nebáli prehovoriť a aktivizovať snahu vytesniť spomedzi seba sudcov, ktorí do súdnictva nepatria.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.