• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Vieme, ako bude vyzerať nová desaťeurovka

  • 11:46 13.01.2014
  • BRATISLAVA
Vieme, ako bude vyzerať nová desaťeurovka

Desaťeurovka je vynovená a vybavená niekoľkými novými a zdokonalenými ochrannými prvkami, vďaka čomu je bankovku ťažšie sfalšovať.

Európska centrálna banka (ECB) odhalila vo Frankfurte návrh novej 10-eurovej bankovky. Do obehu by mala byť uvedená 23. septembra tohto roka.

"Jedným z hlavných dôvodov na zavedenie novej série bankoviek je zabezpečiť, aby ich všetci ľudia mohli aj naďalej používať s úplnou dôverou,"uviedol v pondelok pri slávnostnom odhalení člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch.

Zdokonalené ochranné prvky

Hoci sa podľa zverejnených informácií ECB nová desaťeurovka podobá 10-eurovej bankovke prvej série vydanej v roku 2002, bola vynovená a vybavená niekoľkými novými a zdokonalenými ochrannými prvkami, vďaka čomu je bankovku ťažšie sfalšovať. 

Nová desaťeurová bankovka má nové ochranné prvky, ktoré sa dajú ľahko identifikovať:

1) Kvalita papiera na dotyk: skontrolujte bankovku hmatom. Papier je pevný a pružný. Vystupujúca tlač: hlavný motív, nápisy a veľké číslo nominálnej hodnoty sú na dotyk hrubšie. Nový ochranný prvok: Na ľavom a pravom okraji je séria krátkych vystupujúcich čiarok.
2) Vodoznak: pozrite sa na bankovku proti svetlu. Zviditeľní sa nezreteľný obraz s hodnotou bankovky a oknom. Ochranný prúžok: pozrite sa na bankovku proti svetlu. Ochranný prúžok vyzerá ako tmavá čiara. V prúžku je bielym mikropísmom uvedená hodnota bankovky. Nový ochranný prvok: Vodoznak s portrétom - vo vodoznaku vidieť portrét Európy. V ochrannom prúžku vidieť znak €. 
3) Hologram: nakloňte bankovku. V striebristom prúžku na pravej strane bankovky vidieť hodnotu bankovky a znak €. Nový ochranný prvok: Hologram s portrétom - v holograme vidieť portrét Európy a okno. Nový ochranný prvok: Smaragdové číslo - Nakloňte bankovku. Trblietavé číslo v ľavom dolnom rohu vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol. Číslo zároveň mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú.

"Rovnako ako nová päťeurová bankovka, aj táto bankovka má vo vodoznaku a holograme portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, po ktorej bol pomenovaný náš kontinent,"informovala Európska centrálna banka.

Rovnako ako eurové bankovky prvej série, aj nová desaťeurovka sa bude dať ľahko overiť hmatom, pohľadom a naklonením.

"Popri portréte Európy v holograme a vodoznaku obsahujú bankovky aj smaragdové číslo, ktoré pri naklonení mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú," ozrejmila banka a doplnila, že nové bankovky zo série Európa sú vďaka nánosu ochrannej vrstvy odolnejšie.

Súčasné bankovky postupne stiahnu

Eurosystém, ktorý tvorí ECB a národné centrálne banky, ďalej plánuje zaviesť zdokonalené verzie všetkých pozostávajúcich eurových bankoviek, a to vo vzostupnom poradí. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje sústava centrálnych bánk postupne stiahnuť. 

Eurosystém taktiež podniká podporné kroky potrebné na prispôsobenie zariadení, ktoré hotovosť spracovávajú alebo overujú pravosť bankoviek."Majiteľom takýchto zariadení sa v rámci príprav na novú 10-eurovú bankovku odporúča čo najskôr kontaktovať ich dodávateľov a výrobcov," upozornila ECB.

Za tlač eurobankoviek zodpovedá ECB, euromince sa však razia v členských štátoch menovej únie. Euro v súčasnosti používa 334 miliónov ľudí v 18 krajinách eurozóny. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája minulého roku v Bratislave.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

VČERA - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

VČERA - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

VČERA - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.