• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

Umelecké poklady secesie vystavia v Mirbachovom paláci

  • 16:55 06.03.2013
  • BRATISLAVA
Umelecké poklady secesie vystavia v Mirbachovom paláci

Umelecké poklady secesie od českých a slovenských autorov predstaví od piatka 8. marca Galéria mesta Bratislavy (GMB).

V sídle galérie v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 si milovníci umenia vďaka jedinečnej výstave “Umelecké poklady. Secesia“ budú môcť vychutnať diela od Alfonsa Muchu, Ladislava Mednyánszkeho, Antona Jasuscha, Jana Preislera, Jana Štursu, či Bohumila Kubištu.

“Výstava v Galérii mesta Bratislavy je zameraná na obrazy, kresby, farebné litografie a sochy, ktoré sa nám podarilo požičať s veľkými ťažkosťami,“ priblížil expozíciu autor jej projektu a manažér Jan Kukal.

“Secesia je medzinárodný výtvarný sloh, ktorý na konci 19. a začiatkom 20. storočia ovládol nielen maľbu, sochárstvo, architektúru a umelecké remeslá, ale dokonca i životný štýl. Secesná linka je plynulo sa vlniaca krivka, ktorá v divákovi vyvoláva dojem nenásilného pohybu na ploche, pocit vzdušnej ľahkosti a pôvabu,“ píše ďalej Kukal v tlačovej správe k výstave.
Vrcholný obraz na výstave

Pripomína, že secesia mala v rôznych krajinách Európy rôzne názvy - Modern style v Anglicku, Art Nouveau vo Francúzsku a v Belgicku, Jugendstil v Nemecku, Wiener Secession v Rakúsku, Modernismo v Španielsku, Liberty v Taliansku.

Významný vplyv mala tiež na tvorbu umelcov pôsobiacich na dnešnom území Česka a Slovenska. Dokazuje to aj výstava, ktorá popri najznámejších českých secesných výtvarníkoch – Alfonsovi Muchovi a Františkovi Kupkovi, predstavuje aj secesiou ovplyvnené diela Ladislava Mednyánszkeho, Antona Jasuscha a Martina Benku.

Vrcholným obrazom secesnej figurálnej maľby na výstave je podľa Jana Kukala triptych Jana Preislera Jaro, ktorý s úspechom predstavil v pražskom Mánese v roku 1900.
Úprka aj Klimt

Zastúpený je tiež Joža Úprka rozmerným plátnom Raj detí, ktoré patrí k najcennejším obrazom tohto moravského rodáka, čo žil dlhé roky na Slovensku v zámočku neďaleko Ilavy.

Kukal, ktorý na podobných veľkých projektoch spolupracuje s GMB dlhodobo, zároveň avizuje pokračovanie výstavy v roku 2014 s názvom Legendy svetovej secesie. “Predstavíme plagáty Gustava Klimta, Toulouse-Lautreca a samozrejme Alfonsa Muchu.“

Výstavu si záujemcovia môžu v Galérii mesta Bratislavy pozrieť od 8. marca do 2. júna, denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00.

Viac informácií o programe galérie sa dá nájsť na jej webstránke – http:// www.gmb.bratislava.sk.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.