• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Štáty NATO prisľúbili Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur

  • 6:13 11.07.2024
  • Washington
Štáty NATO prisľúbili Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur

Lídri členských krajín NATO na summite vo Washingtone v stredu prisľúbili Ukrajine v priebehu budúceho roka vojenskú pomoc vo výške najmenej 40 miliárd eur. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Prostredníctvom proporcionálnych príspevkov majú spojenci v úmysle poskytnúť v priebehu budúceho roka minimálne základné finančné prostriedky vo výške 40 miliárd eur a zabezpečiť udržateľnú úroveň bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu, aby zvíťazila,“ uvádza sa vo vyhlásení zo summitu.

Krajiny sa zaviazali zohľadniť potreby Ukrajiny, príslušné rozpočtové postupy krajín a dvojstranné bezpečnostné dohody, ktoré spojenci s Ukrajinou uzavreli.

Potvrdzujeme naše odhodlanie podporovať Ukrajinu pri budovaní síl, ktoré budú schopné poraziť ruskú agresiu dnes a odradiť ju v budúcnosti,“ píše sa vo vyhlásení.

Spojenci sa na základe vyhlásenia zaviazali poskytovať vojenské vybavenie, pomoc a výcvik pre Ukrajinu, vrátane nákupu vojenského vybavenia, nákladov spojených s údržbou, logistikou a prepravou vojenského vybavenia, nákladov na vojenský výcvik, prevádzkové náklady spojené s poskytovaním vojenskej podpory Ukrajine, investície do obrannej infraštruktúry a obranného priemyslu Ukrajiny.

Spojenci majú v úmysle naďalej poskytovať Ukrajine politickú, hospodársku, finančnú a humanitárnu podporu, píše sa ďalej vo vyhlásení.

Budúcnosť Ukrajiny je v Aliancii

Budúcnosť Ukrajiny je v Severoatlantickej Aliancii, uviedli lídri členských krajín NATO v stredu vo vyhlásení zo summitu vo Washingtone a vyjadrili Ukrajine podporu na ceste k členstvu v Aliancii, informuje TASR.

„Vítame konkrétny pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla od summitu vo Vilniuse v oblasti požadovaných demokratických, hospodárskych a bezpečnostných reforiem. Keďže Ukrajina pokračuje v tejto dôležitej práci, budeme ju naďalej podporovať na jej nezvratnej ceste k plnej euroatlantickej integrácii vrátane členstva v NATO,“ píše sa vo vyhlásení zverejnenom v stredu.

Podľa vyhlásenia dostane Ukrajina pozvánku do Aliancie ak s tým budú spojenci súhlasiť a ak budú splnené všetky podmienky.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii uviedol, že na stretnutí lídrov sa rozhodli podniknúť ďalšie kroky k tomu, aby sa Ukrajina ešte viac priblížila k NATO a potvrdil podporu Ukrajiny na jej ceste k členstvu do Aliancie.

„Práca, ktorú teraz spoločne vykonávame, zabezpečí, že keď nastane správny čas, Ukrajina bude môcť bezodkladne vstúpiť. Nie je otázkou či, ale kedy,“ povedal Stoltenberg.

Šéf NATO zároveň oznámil vojenskú podporu pre Ukrajinu vo výške 40 miliárd eur. „NATO sa tak nestane súčasťou konfliktu, ale pomôže Ukrajine uplatniť jej právo na sebaobranu,“ vyhlásil Stoltenberg a dodal, že Aliancia nechce vojnu predĺžiť, ale ju čo najskôr ukončiť.

„Najrýchlejší spôsob ako ukončiť vojnu, je vojnu prehrať. Ale to neprinesie mier, prinesie to len okupáciu. Takže ak nechceme, aby Ukrajina prehrala, ak sa nechceme skloniť pred (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom, musíme prejaviť odhodlanie a rozhodnosť,“ uviedol generálny tajomník NATO.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.