• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Szijjártó: Maďarsko vidí "šancu na mier" na Ukrajine, ak sa Trump vráti

  • 20:09 10.07.2024
  • Washington
Szijjártó: Maďarsko vidí "šancu na mier" na Ukrajine, ak sa Trump vráti

Maďarsko vníma prípadný návrat bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ako "šancu na mier" na Ukrajine, povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu vo Washingtone, kde sa začal vrcholný summit Severoatlantickej aliancie, ktorý by podľa očakávaní väčšiny spojencov mal vyslať jasný signál o podpore pre Kyjev.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra Reuters, maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň zavítal do Moskvy na tzv. mierovú misiu. Táto jeho iniciatíva však niektorých spojencov Maďarska v NATO rozhnevala, pričom uviedli, že legitimizuje nároky ruského prezidenta Vladimira Putina na ukrajinské územie zabraté od ruskej invázie v roku 2022.

Summit lídrov NATO sa vo Washingtone koná v čase, keď je

americký prezident Joe Biden pod tlakom, aby po katastrofálnej TV debate s Trumpom odstúpil zo súboja o Biely dom. Táto debata totiž posilnila Trumpa v prieskumoch a vyvolala medzi spojencami obavy o to, ako bude republikánsky kandidát pristupovať k aliancii NATO a k vojne na Ukrajine.

V rozhovore pre agentúru Reuters vo Washingtone Szijjártó uviedol, že cieľom Maďarska je ukončiť vojnu prostredníctvom mierových rokovaní za účasti Ruska aj Ukrajiny.

Myslím si, že musí byť veľmi silný vonkajší vplyv, aby sme ich prinútili aspoň rokovať,“ povedal Szijjártó. „Kto má na to v najbližšom období? Jedine prezident Trump, ak bude zvolený,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie.

Nedávne stretnutia Orbána s Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ukázali veľkú vzdialenosť medzi oboma stranami a ostatní západní lídri neboli ochotní alebo schopní ich spojiť, dodal.

Trump svojho času povedal, že vojnu na Ukrajine rýchlo ukončí. Neponúkol síce podrobný plán, ako to urobiť, ale agentúra Reuters minulý mesiac uviedla, že poradcovia bývalého prezidenta mu predložili plán na ukončenie vojny čiastočne podmienením akejkoľvek budúcej pomoci Kyjevu účasťou Ukrajiny na mierových rokovaniach.

Vidíme šancu na mier, ak prezident Trump zvíťazí. Vidíme šancu na dobré vzťahy medzi Maďarskom a Spojenými štátmi, ak zvíťazí prezident Trump,“ konštatoval Szijjártó.

Postoj Maďarska k Ukrajine je v rozpore s postojom ostatných vedúcich predstaviteľov NATO - vrátane Bidena -, ktorí sa domnievajú, že Kyjev by sa mal rozhodnúť, kedy bude rokovať o ukončení vojny. Ukrajina tvrdí, že sa nevzdá žiadneho územia.

Szijjártó sa predtým stretol s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, ktorý deklaroval, že iniciatívy na ukončenie vojny na Ukrajine by nemali byť založené na ruských naratívoch.

Maďarský minister tiež uviedol, že Maďarsko nevníma Rusko ako hrozbu pre NATO alebo členov Európskej únie, a uviedol, že ruskí lídri sú „racionálni“ a neriskovali by priamy konflikt so Západom.

Očakáva sa, že spojenci NATO podpíšu vo Washingtone dohodu o vyzbrojovaní ukrajinskej armády a výcviku pre jej vojakov. Na margo toho Szijjártó povedal, že Maďarsko nestojí NATO v ceste k schváleniu plánu, ale nebude sa na ňom podieľať.

Objasnil, že Maďarsko v tomto pláne vidí „obrovské riziko eskalácie“. Podotkol, že vojna na Ukrajine sa inak javí „z niekoľkohodinovej cesty autom“ alebo „počas 10-hodinového letu“. Poukázal aj na ťažkú situáciu ukrajinských utečencov v Maďarsku, ako aj etnických Maďarov vo vnútri Ukrajiny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.