• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Prípady čierneho kašľa pribúdajú už v dvoch susedných krajinách

  • 12:38 19.06.2024
  • Viedeň
Prípady čierneho kašľa pribúdajú už v dvoch susedných krajinách

Počet prípadov čierneho kašľa v Rakúsku výrazne stúpol. Podľa správy denníka Kurier bolo do polovice júna tohto roka zaregistrovaných už viac než 6000 prípadov tohto ochorenia, čo potvrdilo aj rakúske ministerstvo zdravotníctva, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry APA.

Pre porovnanie, v celom roku 2023 zaznamenali v Rakúsku len 2780 prípadov čierneho kašľa.

Nebezpečné je toto ochorenie predovšetkým pre deti; v marci mu podľahlo v rakúskom Grazi bábätko.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová už v máji vyzvala na zlepšenie zaočkovanosti proti čiernemu kašľu. „Najmä u dojčiat ide o ťažké ochorenie. Máme bezpečné a účinné vakcíny, ktoré tomu môžu zabrániť. Očkovanie je náš najdôležitejší nástroj na záchranu životov a zabránenie ďalšiemu šíreniu ochorenia,“ upozornila.

V Rakúsku je očkovanie proti čiernemu kašľu súčasťou bezplatného programu vakcinácie detí, pripomína APA. Očkuje sa v treťom, piatom a 11-12 mesiaci života. V školskom veku sa očkovanie opakuje v kombinácii s látkami proti tetanu, záškrtu a detskej obrne v siedmom až deviatom roku života, najlepšie však pred nástupom do školy. Následne by sa malo preočkovať každých desať rokov, pričom po naplnení veku 60 rokov každých päť rokov.

V Česku zaznamenali aj úmrtie

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov.

Podrobnosti Štátny zdravotný ústav (SZÚ) neuviedol. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil o 3101 osôb, predovšetkým u stredoškolákov. TASR prevzala pondelkové informácie z portálu Novinky.cz.

„Od začiatku roka 2024 evidujeme jedno úmrtie vo vekovej skupine 55 až 64 rokov,“ napísal ústav v pravidelnej správe.

Počet nakazených čiernym kašľom sa tento rok blíži k historickému rekordu zo 60. rokov 20. storočia, keď sa ochorenie preukázalo o 3399 ľudí. Len za posledný týždeň potvrdili lekári túto diagnózu u 827 ľudí. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva očakávajú, že nárast by sa mohol čoskoro zastaviť.

Takmer 60 prípadov nákazy je od januára hlásených aj u dojčiat, čo je najviac ohrozená skupina. Predovšetkým sú nimi tie dojčatá, ktoré ešte neboli proti čiernemu kašľu zaočkované.

V nemocnici zatiaľ končí len malý zlomok chorých. V drvivej väčšine ide o najmenšie deti a seniorov nad 75 rokov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.