• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Americkí kongresmani sa v Indii stretli s dalajlámom, čo vyvolalo hnev Číny

  • 12:36 19.06.2024
  • Naí Dillí
Americkí kongresmani sa v Indii stretli s dalajlámom, čo vyvolalo hnev Číny

Delegácia členov Kongresu Spojených štátov sa v stredu v indickej Dharamsále stretla s tibetským dalajlámom, čo vyvolalo hnev Číny, ktorá považuje tohto exilového duchovného vodcu za nebezpečného separatistu.

Ako informovala agentúra AP, delegáciu viedol republikánsky kongresman Michael McCaul a jej súčasťou bola aj bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Okrem dalajlámu, ktorý žije v exile od svojho úteku z Tibetu po neúspešnom povstaní proti čínskej vláde v roku 1959, sa americkí kongresmani stretli aj s predstaviteľmi tibetskej exilovej vlády, ktorá chce pre Tibet väčšiu autonómiu.

Peking túto exilovú administratívu neuznáva a od roku 2010 nevedie so zástupcami dalajlámu žiadny dialóg.

Po stretnutí s dalajlámom sa sedem amerických zákonodarcov prihovorilo stovkám ľudí, ktorí sa zhromaždili v kláštore vedľa sídla 88-ročného duchovného vodcu, pričom mávali americkými a tibetskými vlajkami.

Kongresmani v príhovoroch uviedli, že hlavným cieľom ich návštevy bolo hovoriť o zákone o riešení problémov Tibetu, ktorý minulý týždeň schválil americký Kongres a ktorého cieľom je podporiť dialóg medzi dalajlámom a čínskymi predstaviteľmi s nádejou na nájdenie nenásilného riešenia vzťahov medzi Tibetom a Pekingom. Návrh zákona bol po schválení poslancami zaslaný na podpis prezidentovi Joeovi Bidenovi.

McCaul vo svojom príhovore informoval, že návrh zákona potvrdzuje podporu práva Tibetu na sebaurčenie zo strany USA. Dodal, že tento týždeň dostala delegácia list od Komunistickej strany Číny, v ktorom ich varovala pred návštevou Tibetu. „Nenechali sme sa zastrašiť, takže sme dnes tu,“ povedal McCaul za potlesku ľudí.

Návšteva kongresmanov u dalajlámu i prijatý zákon vyvolali rýchlu reakciu Pekingu, doplnila AP.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien v utorok vyzval Washington, aby nepodporoval nezávislosť Tibetu. vyhlásil tiež, že Biely dom „nesmie podpísať zákon“, v opačnom prípade Čína prijme „rozhodné opatrenia“. Nešpecifikoval však pritom, o aké opatrenia môže ísť.

Čína obvykle argumentuje, že Tibet pod jeho vládou zažíva sociálnu stabilitu a hospodársky rast.

Dalajláma odmieta tvrdenie Pekingu, že je separatistom, a tvrdí, že sa len zasadzuje za autonómiu a ochranu budhistickej kultúry a náboženstva Tibetu.

Tibetský duchovný vodca v minulosti nadviazal kontakty s viacerými vplyvnými predstaviteľmi USA i prezidentmi - od Jimmyho Cartera po Baracka Obamu - s výnimkou Donalda Trumpa. S Bidenom sa od jeho nástupu do funkcie v roku 2021 ešte nestretol.

Očakáva sa, že dalajláma vo štvrtok odcestuje do USA na lekárske vyšetrenie. Nateraz nie je jasné, či sa počas pobytu v USA uskutočnia aj nejaké stretnutia s politikmi či vplyvnými osobnosťami.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.