• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Černochová: Zatiaľ neexistuje podozrenie, že by výbuch v Libavej bol sabotáž

  • 18:36 17.06.2024
  • Praha
Černochová: Zatiaľ neexistuje podozrenie, že by výbuch v Libavej bol sabotáž

Česká ministerka obrany Jana Černochová poprela, že by v súvislosti s pondelkovým výbuchom vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá išlo o sabotáž zo strany cudzej moci. Povedala to po návšteve miesta výbuchu. Chce tak vyvrátiť dezinformácie šíriace sa na sociálnych sieťach.

V prvotných momentoch vyšetrovania nie je v tejto chvíli žiadne podozrenie, že by išlo o nejakú sabotáž alebo niečo, čo by súviselo s medzinárodnou situáciou, ale že naozaj ide o veľmi tragickú udalosť, ku ktorej došlo pri manipulácii,“ spresnila šéfka rezortu obrany.

Černochová v Olomouci navštívila troch vojakov hospitalizovaných vo vojenskej nemocnici. V pláne má navštíviť aj ďalších dvoch vo fakultnej nemocnici, tí sú však podľa jej slov vo vážnejšom stave. Troch po ošetrení prepustili do domácej liečby.

Podľa primára chirurgického oddelenia vojenskej nemocnice v Olomouci Miroslava Najdekra nie je žiaden z vojakov v ohrození života. Spresnil, že prijali šesť vojakov, z toho troch ošetrili ambulantne, dvoch prijali na pozorovanie a operovať ich budú zrejme zajtra. Jeden potreboval akútny zákrok. „Všetko to boli črepinové poranenia... Rozsah zranení je ľahký až stredne ťažké. Väčšinou ide o poranenie končatín alebo hrudnej a brušnej steny,“ spresnil.

Tragická udalosť bude mať podľa ministerky obrany vplyv aj na prípadnú zmenu pravidiel či noriem pri vojenských cvičeniach. „V záujme nás všetkých je na prvom mieste bezpečnosť našich vojakov, takéto tragické udalosti by sa nemali diať. Vo chvíli, keď dôjde k vyšetreniu celej tragédie, tak pevne verím, že si z toho všetci vezmú ponaučenie a nastolia také procesy, aby sa podobná tragédia neopakovala a nedochádzalo k ďalším stratám na životoch alebo k zraneniam,“ dodala Černochová.

V pondelok dopoludnia počas plánovaného výcviku pyrotechnikov došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca k výbuchu dosiaľ nešpecifikovanej munície. Pri explózii zomrel jeden vojak, zranilo sa osem vojakov a jeden občiansky zamestnanec. Prípad vyšetruje vojenská polícia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.