• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Černochová: Spojenci súhlasia s tým, aby NATO riadilo vojenskú pomoc Ukrajine

  • 13:35 14.06.2024
  • Brusel
Černochová: Spojenci súhlasia s tým, aby NATO riadilo vojenskú pomoc Ukrajine

Všetky členské krajiny Severoatlantickej aliancie súhlasia s presunom zodpovednosti za riadenie vojenskej pomoci na oficiálne štruktúry NATO.

Uviedla to v piatok doobeda česká ministerka obrany Jana Černochová na úvod druhého dňa rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Černochová upozornila, že koordinácia vojenskej pomoci Ukrajine sa bude dolaďovať na júlovom summite vo Washingtone. Teraz v Bruseli však všetky členské krajiny naznačili, že to odobria, len Maďarsko má istú výnimku. Aliancia chce zmeniť organizáciu vojenskej pomoci pre Ukrajinu a to tak, že zodpovednosť od Američanov prevezme samotné NATO.

Dobrou správou je, že Maďarsko nebude nič blokovať a že ďalej postupujeme jednotne všetci spojenci,“ opísala situáciu. „Je dobre, že tá koordinácia bude viac zameraná jedným smerom, že všetky tie rôzne iniciatívy a skupiny, ktoré dnes Ukrajine pomáhajú, budú zjednotené pod Alianciu. To je prínos a ušetrí to mnoho rokovaní a možno aj nejasností,“ vysvetlila.

Po výnimke pre Maďarsko podľa nej nehrozí, že aj iní spojenci budú žiadať niečo podobné, lebo na rokovaniach ministrov obrany zaznela podpora od všetkých ostatných spojencov. Spresnila, že nikto v Aliancii nechce dostať Maďarsko pod nejaký tlak a nikto ani neuvažuje o odchode Maďarska z NATO. Upozornila, že maďarské konanie v rámci Aliancie, čo sa týka pomoci Ukrajine, je skôr odkaz pre domácich voličov ako ohrozenie nejakých zabehnutých postupov v Aliancii.

Návrh generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na ponúknutie dlhodobých finančných záväzkov Ukrajine, v hodnote okolo 40 miliárd eur ročne pre vojenskú pomoc, je podľa jej slov v štádiu skúmania. Rieši sa totiž čo všetko sa započítava do týchto záväzkov a to nielen v rámci NATO, ale aj v rámci EÚ cez Európsky mierový nástroj (EPF), aby sa niektoré položky nezapočítavali dvakrát.

Aj preto podľa jej slov Česká republika zatiaľ nevie povedať aká bude výška jej finančných príspevkoch v rámci tejto schémy. Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) členov NATO bude slúžiť ako základ pre výpočet spravodlivého „rozdelenia záťaže“ pre sumu 40 miliárd eur. Spresnil, že ak HDP Spojených štátov je zhruba 50 percent celkového HDP Aliancie, tak Američania budú zodpovední za polovicu záväzkov a zvyšok sa rozdelí medzi európskych spojencov a Kanadu.

Černochová zároveň potvrdila, že voľba nového šéfa Aliancie bude témou summitu vo Washingtone, pričom Praha podporí kandidáta, ktorý musí byť rovnako schopný viesť NATO ako bol počas posledných desať rokov Stoltenberg. Holandského expremiéra Marka Rutteho označila za takého kandidáta a upozornila, že Holandsko „má všetky tromfy vo svojich rukách“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.