• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
34°Bratislava

Netanjahu označil nálet na utečenecký tábor v Rafahu za tragickú nehodu

  • 6:21 28.05.2024
  • Tel Aviv
Netanjahu označil nálet na utečenecký tábor v Rafahu za tragickú nehodu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil v pondelok za "tragickú nehodu" nálet, pri ktorom v nedeľu izraelská armáda zasiahla tábor pre vysídlené osoby v meste Rafah v Pásme Gazy.

Podľa tamojších predstaviteľov si vyžiadal 45 obetí na životoch a vyše 200 zranených. Netanjahu dodal, že incident sa vyšetruje, píše TASR podľa agentúry AFP.

V Rafahu sme evakuovali milión civilistov a napriek nášmu najlepšiemu úsiliu sa včera stala tragická nehoda,“ povedal Netanjahu na pôde parlamentu. Vláda podľa neho prípad vyšetruje a vyvodí závery.

K útoku izraelskej armády došlo v nedeľu v utečeneckom tábore Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí. Mnohí z nich tam utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

Izrael si v súvislosti s náletom vyslúžil kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva, odsúdila ho EÚ či OSN. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell označil útok za „hrozný“. Podľa jeho slov je zároveň dôkazom toho, že „v Gaze nie je nijaké bezpečné miesto“. Generálny tajomník OSN António Guterres zase naliehal, aby sa táto „hrôza“ v palestínskej enkláve skončila.

Borrell okrem toho v informoval, že ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli dohodli na zvolaní stretnutia s Izraelom, aby ho prinútili vysvetliť svoje správanie v ofenzíve v Rafahu napriek rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý žiadal okamžité zastavenie tejto operácie.

Dosiahli sme potrebnú jednomyseľnosť na zvolanie 'asociačnej rady' s Izraelom, aby sme prediskutovali situáciu v Gaze,“ povedal Borrell. K stretnutiu má dôjsť na základe dohody o pridružení existujúcej medzi Izraelom a EÚ, približuje AFP.

Spojené štáty v reakcii na útok na utečenecký tábor v Rafahu vyzvali Izrael, aby vynaložil všemožné úsilie a vyhol sa civilným obetiam pri svojej ofenzíve v Pásme Gazy.

Izrael musí prijať všetky možné preventívne opatrenia na ochranu civilistov,“ uviedol hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady. Dodal, že Washington sa prostredníctvom izraelskej armády aj „svojich partnerov na mieste“ snaží zistiť, čo sa stalo.

Izraelská armáda tvrdí, že útok bol vedený proti „legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií“. Pri útoku podľa nej zahynuli dvaja vysokopostavený predstavitelia Hamasu. Zároveň však informovala, že útok vyšetruje. Podľa prvotných zistení zahynuli civilisti v dôsledku požiaru, ktorý vypukol po nálete.

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, je medzi obeťami náletu „23 žien, detí a starších ľudí“, pričom zranenia utrpelo ďalších 249 osôb.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lavrov tvrdí, že vyhlásenia Ukrajiny o mierových rokovaniach sú rozporuplné

Lavrov tvrdí, že vyhlásenia Ukrajiny o mierových rokovaniach sú rozporuplné

DNES - 14:03Zahraničné

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu uviedol, že nepočúva vyhlásenia Ukrajiny o mierových rokovaniach, keďže sú podľa neho rozporuplné.

Nemecko: Šéf kresťanských demokratov očakáva vo voľbách v roku 2025 silný úspech

Nemecko: Šéf kresťanských demokratov očakáva vo voľbách v roku 2025 silný úspech

DNES - 12:38Zahraničné

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu "35 percent alebo viac" voličov v budúcoročných parlamentných voľbách.

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

DNES - 12:04Zahraničné

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov.

Južnú Kóreu na otváracom ceremoniáli predstavili pod názvom KĽDR

Južnú Kóreu na otváracom ceremoniáli predstavili pod názvom KĽDR

DNES - 9:16Zahraničné

Predstavitelia Kórejskej republiky vyjadrili ľútosť nad tým, že ich výpravu na piatkovom otváracom ceremoniáli OH v Paríži predstavili pod názvom Kórejská ľudovodemokratická republika.

 Svetové médiá o otváracom ceremoniáli hier v Paríži:

Svetové médiá o otváracom ceremoniáli hier v Paríži: "Veľkolepé"

DNES - 9:12Zahraničné

Ohlasy svetových médií na otvárací ceremoniál OH 2024 v Paríži: