• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
28°Bratislava

Pri havárii historického stíhacieho lietadla Spitfire zahynul pilot

  • 7:49 26.05.2024
  • Londýn
Pri havárii historického stíhacieho lietadla Spitfire zahynul pilot

Pilot britského Kráľovského letectva (RAF) zahynul v sobotu pri havárii historického stíhacieho lietadla Supermarine Spitfire na východe Anglicka. Stroj patril Pamätnej letke bitky o Britániu (BBMF), informovali úrady.

Lietadlo z obdobia druhej svetovej vojny sa zrútilo do poľa neďaleko základne RAF pri meste Coningsby v grófstve Lincolnshire krátko po 13.00 h miestneho času (14.00 h SELČ). Na miesto nešťastia dorazila polícia a záchranné zložky, ktoré nemenovaného pilota vyhlásili za mŕtveho.

S veľkým zármutkom musíme potvrdiť smrť pilota RAF pri dnešnej tragickej nehode neďaleko základne RAF Coningsby. Rodina pilota bola informovaná a žiadame o rešpektovanie jej súkromia v tomto ťažkom čase,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Príčina havárie nebola bezprostredne známa, prípad sa vyšetruje. Na zemi nikto neutrpel zranenia. Česť pamiatke pilota vzdali britský premiér Rishi Sunak, líder opozície Keir Starmer či princ a princezná z Walesu (William a Catherine).

Základňa RAF Coningsby, vzdialená približne 230 kilometrov severne od Londýna, je domovom moderných bojových lietadiel, ako aj letky BBMF. Ide o zbierku historických stíhacích a bombardovacích lietadiel z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sa zúčastňujú na leteckých prehliadkach a spomienkových akciách.

Niekoľko z nich malo v sobotu predviesť letovú prehliadku v neďalekom leteckom múzeu Lincolnshire Aviation Heritage Center, pripomína tlačová agentúra AP.

V súčasnosti existuje už len niekoľko desiatok letuschopných lietadiel typu Supermarine Spitfire, pričom letka BBMF do soboty disponovala šiestimi exemplármi.

V 30. a 40. rokoch 20. storočia z nich bolo vyrobených viac ako 20.000 kusov. Toto obratné lietadlo zohralo kľúčovú úlohu pri obrane Spojeného kráľovstva pred útokmi nemeckej Luftwaffe počas bitky o Britániu (júl-október 1940).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kremeľ označil Stoltenbergove výroky o jadrových zbraniach za eskaláciu

Kremeľ označil Stoltenbergove výroky o jadrových zbraniach za eskaláciu

DNES - 12:49Zahraničné

Moskva reagovala na vyjadrenie generálneho tajomníka NATO o uvedení jadrových zbraní do pohotovosti.

Čína sa ohradila proti vyhláseniu summitu G7

Čína sa ohradila proti vyhláseniu summitu G7

DNES - 12:15Zahraničné

Čína sa v pondelok ohradila proti vyhláseniu zo summitu G7, na ktorom sa diskutovalo aj o zhoršujúcich sa obchodných vzťahoch s Pekingom, ako i o napätí okolo Ukrajiny a Juhočínskeho mora.

Ukrajinci sa musia pripraviť na rozsiahlejšie odstávky elektriny, hlási Ukrenerho

Ukrajinci sa musia pripraviť na rozsiahlejšie odstávky elektriny, hlási Ukrenerho

DNES - 12:08Zahraničné

Ukrajinci sa budú musieť v najbližších týždňoch pripraviť na ešte rozsiahlejšie prerušenia dodávok elektriny spôsobené systematickými útokmi ruských síl na energetickú infraštruktúru krajiny.

Benjamin Netanjahu rozpustil vojnový kabinet

Benjamin Netanjahu rozpustil vojnový kabinet

DNES - 11:41Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet.