• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
17°Bratislava

Zelenskyj: Prímerie s Ruskom teraz nemá zmysel, Moskva by ho zneužila

  • 16:45 25.05.2024
  • Kyjev/Londýn
Zelenskyj: Prímerie s Ruskom teraz nemá zmysel, Moskva by ho zneužila

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvý raz poskytol rozhovor stredoázijským médiám, pričom s nimi hovoril po rusky. Stretnutie v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny sa uskutočnilo v budove jedného z vydavateľstiev zničených v dôsledku ostreľovania ruskou armádou, informovala v sobotu britská stanica BBC.

Na margo možného prímeria s Ruskom Zelenskyj uviedol, že nevidí možnosť dosiahnutia takejto dohody. Obáva sa, že ruská strana by prímerie mohla využiť na posilnenie svojich bojových pozícií na fronte.

Pripustil, že prímerie by malo zmysel, ak by sa ruské jednotky nachádzali na línii spoločnej hranice Ukrajiny s Ruskom. V súčasnej situácii, keď sú ruské jednotky na území Charkovskej oblasti, by sa však mohlo stať, že ruská ťažká vojenská technika sa nezastaví, a bude pokračovať v pohybe.

Zelenskyj v rozhovore priznal, že jeden zo západných lídrov navrhol, aby súhlasil s prímerím a potom monitoroval ďalší vývoj udalostí.

Ukrajinský prezident však argumentuje, že ak ruská strana dohodu nesplní, bude mimoriadne ťažké zastaviť jej postup. „Preto je to pre nás veľmi nebezpečné,“ povedal Zelenskyj.

Uviedol tiež, že straty ruskej armády počas pokusu o prienik v Charkovskej oblasti, ktorý sa začal približne pred dvoma týždňami, sú veľmi veľké: pomer strát bol osem ruských na jedného Ukrajinca.

Jeden Ukrajinec na osem Rusov. (Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi absolútne nezáleží na svojich ľuďoch, civilistoch ani vojakoch,“ myslí si Zelenskyj.

V časti rozhovoru venovanej spolupráci stredoázijských štátov a Ruska Zelenskyj zdôraznil, že ani jeden by nemal mať strategické spojenectvo s Putinom. Ukrajinský prezident si totiž myslí, že medzi „najbližšie ciele“ Ruska patria pobaltské štáty, Moldavsko a Kazachstan.

Upozornil, že lídri stredoázijských štátov, ktoré majú k vojne na Ukrajine neutrálny postoj, vo všeobecnosti viac inklinujú k Ruskej federácii. Zelenskyj túto nerovnováhu v postojoch objasnil tým, že vrcholní politici zo Strednej Ázie majú „strach z Kremľa a boja sa Putina“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biden: Návrh prímeria v Gaze je najlepším spôsobom, ako pomôcť civilistom

Biden: Návrh prímeria v Gaze je najlepším spôsobom, ako pomôcť civilistom

DNES - 6:09Zahraničné

Prezident USA Joe Biden v nedeľu využil svoje posolstvo pri príležitosti moslimského sviatku obetovania íd al-adhá na obhajobu Washingtonom podporovaného návrhu dohody o prímerí v Pásme Gazy.

Petr Pavel: Summit o mieri na Ukrajine naplnil očakávania

Petr Pavel: Summit o mieri na Ukrajine naplnil očakávania

DNES - 6:08Zahraničné

Summit o mieri na Ukrajine, ktorý sa tento víkend konal vo Švajčiarsku, naplnil očakávania aspoň nejakého pokroku, uviedol český prezident.

Rusko počas mierového summitu zintenzívnilo útoky na ukrajinskom fronte

Rusko počas mierového summitu zintenzívnilo útoky na ukrajinskom fronte

DNES - 6:05Zahraničné

Rusko v čase mierového summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku zintenzívnilo útoky na ukrajinskej frontovej línií. Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda.

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

VČERA - 19:05Zahraničné

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve.