• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

Česká divadelná a filmová herecká stálica Eliška Balzerová oslavuje 75. narodeniny

  • 6:40 25.05.2024
  • Vsetín/Bratislava
Česká divadelná a filmová herecká stálica Eliška Balzerová oslavuje 75. narodeniny

Keď sa spomenie jej meno, divákom v bývalom Československu sa vzápätí vybaví doktorka Čeňková z legendárneho seriálu Nemocnica na okraji mesta.

Nezabudnuteľná je aj ako Dáša z komédie storočia S tebou mě baví svět. Zahrala si tiež herečku Emu Gabrielovú vo filme Pěsti ve tmě, či predavačku Věru v ďalšej obľúbenej snímke Vrchní, prchni!

To je len krátky výpočet úloh, ktoré počas svojej bohatej kariéry vo filme, ale aj v divadle či rozhlase stvárnila populárna česká herečka Eliška Balzerová. Držiteľka viacerých prestížnych ocenení, vrátane Českého leva, má dnes (25. mája) 75 rokov.

Eliška Balzerová, rodným menom Havránková, sa narodila 25. mája 1949 vo Vsetíne. Náklonnosť k divadlu zdedila po svojej matke - ochotníckej herečke. Herectvo vyštudovala na konzervatórium v Brne a na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU).

Vo filme sa prvý raz objavila v roku 1969 a to v krimikomédii Kaktus, bomba, letadlo. Nasledoval televízny film podľa rovnomennej novely Vincenta Šikulu S Rozálkou (1970), či vojnová dráma Stíny horkého léta (1977). Miláčikom publika sa však stala vďaka televíznemu seriálu Nemocnica na okraji mesta (1977, 1981).

Ďalšie televízne a filmové úlohy stvárnila v snímke Karla Kachyňu Zlatí úhoři (1979) i v komédii Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Vrchní, prchni! Divácky mimoriadne úspešná bola komédia S tebou mě baví svět (1982), ktorú nakrútila Marie Poledňáková.

Účinkovala v seriáli Bambiniot (1984), v snímke Pěsti ve tmě (1986), v inscenácii Odměna (1993), či v hre Drobečky z perníku (2000). V roku 2010 si zahrala v komédii Ženy v pokušení, neskôr v roku 2016 v komediálnej dráme Teória tigra a jedným z posledných Balzerovej filmov bola ďalšia komédia Ledviny bez viny (2022).

Jej lásku k divadlu prehĺbili uvoľnené 60. roky minulého storočia a silné osobnosti v ročníku. Medzi jej spolužiakov patrili Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Bolek Polívka, Pavel Zedníček, Tomáš Töpfer a Jana Švandová. Prvé angažmán po ukončení školy získala v Jihočeském divadle v Českých Budějoviciach, kde pôsobila štyri sezóny. Zahrala si v úspešných inscenáciách Ubohý vrah, Dům čtyř letor, Brouk v hlavě, Urmefisto i ďalších.

Od roku 1977 strávila 20 sezón v pražskom Divadle na Vinohradoch. Na jeho doskách stvárnila nezabudnuteľné úlohy v hrách Šumař na střeše, Kabaret, Julie, ty jsi kouzelná, Poslední doutník, Čaj u královny, Tři holky jako květ, Babička, Až naprší a uschne alebo Dohazovačka.

Balzerová patrila k zakladajúcim členom brnianskeho divadla Husa na provázku, ale nikdy v ňom nehrala. Hosťovala aj v Národnom divadle v Prahe.

V 90. rokoch sa stala iniciátorkou a spoluzakladateľkou Divadla na Fidlovačce. Často tiež spolupracovala s Divadlom Viola, v ktorom popri hre o Márii Callasovej - Mistrovské lekce, mal premiéru aj Můj báječný rozvod. Práve s touto monodrámou Balzerová zožala mimoriadny divácky úspech. Predstavenie má za sebou okolo 560 repríz a ani raz sa nestalo, že by nebolo vypredané.

Jej hlas je známy aj z dabingu. Za postavu Rosemary Boxerovej v televíznom seriáli Zločiny v záhradách (2003, časť Vražda v divadle) jej v roku 2007 udelili prestížnu cenu Františka Filipovského.

Balzerová je držiteľkou najznámejšej diváckej ceny v Nemecku – Bambi za najlepšiu herečku (1982, Nemocnica na okraji mesta). Za obnovu Divadla Na Fidlovačce získala s Töpferom Cenu Thálie, za úlohu v cykle Soukromé pasti získala v roku 2009 televíznu Cenu Elsa za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Ženy v pokušení získala v roku 2010 Modrú kostku a v roku 2011 si prevzala Českého leva.

V roku 2020 ju na medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež Zlín Film Festival ocenili Zlatým střevíčkem za mimoriadny prínos kinematografii. Tento rok získala 1. miesto na 11. ročníku výročnej ankety Asociace vydavatelů audioknih Audiokniha roku 2023 v kategórii najlepšia interpretka.

Obľúbená česká herečka Eliška Balzerová je od roku 1974 manželkou producenta Jana Balzera, s ktorým má dve deti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Austrálski AC/DC sa v Bratislave postarali o nový divácky rekord

Austrálski AC/DC sa v Bratislave postarali o nový divácky rekord

8:13 22.07.2024Kultúra

Slovenská metropola si v nedeľu zapísala do kroniky nový divácky rekord, na letisko vo Vajnoroch prišlo stotisíc fanúšikov na koncert austrálskej skupiny AC/DC.

Na letných koncertoch v SNG vystúpi Tamara Kramar aj Nina Kohout

Na letných koncertoch v SNG vystúpi Tamara Kramar aj Nina Kohout

8:07 20.07.2024Kultúra

Slovenská národná galéria chystá toto leto štyri koncerty, ktoré sa budú konať na nádvorí.

Zomrela herečka Shannen Doherty

Zomrela herečka Shannen Doherty

15:22 14.07.2024Kultúra

Známa herečka prehrala boj s rakovinou.

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

19:05 07.07.2024Kultúra

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

21:30 04.07.2024Kultúra

Slovenská hudobná scéna prišla o významného skladateľa.