• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 16.6.2024Meniny má Blanka, Bianka
21°Bratislava

Raši: Staré eurofondy sa podarilo vyčerpať na 100 %

  • 15:24 23.05.2024
  • Bratislava
Raši: Staré eurofondy sa podarilo vyčerpať na 100 %

Eurofondy z programového obdobia 2014-2020 sa podarilo Slovensku kompletne vyčerpať. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

V Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP) bolo čerpanie fondov dokonca nad 100 %, pretože bývalá vláda podpísala zmluvy nad rámec vyčlenených finančných prostriedkov. Spolu Slovensko zo štrukturálnych fondov a kohézneho fondu mohlo čerpať 13,7 miliardy eur.

Čerpanie v programovom období za roky 2014-2020 bude z hľadiska histórie eurofondov na Slovensku rekordné. Od nástupu novej vlády za necelých sedem mesiacov sa podarilo vyčerpať 2,7 miliardy eur a posunúť čerpanie eurofondov z 84 %, na viac ako 100 %,“ povedal Raši. V súčasnosti sa ešte uskutočňujú administratívne kontroly, ktoré sú štandardné vždy po skončenom eurofondovom období. Raši pripustil, že v rámci revízií môžu nastať určité posuny v sume vyčerpaných financií. „Ale môžeme skonštatovať, že naozaj sa urobilo všetko pre to v posledných mesiacoch a týždňoch, aby európske prostriedky z programového obdobia 2014-2020 boli vyčerpané,“ dodal.

Objektívne neboli podľa ministra vyčerpané prostriedky v Operačnom programe rybné hospodárstvo vo výške 12 miliónov eur a pri korekciách sa v nasledujúcich mesiacoch môže stať, že percento čerpania eurofondov mierne poklesne.

Minister kritizoval svojich predchodcov za pomalé čerpanie eurofondov v predchádzajúcich rokoch, ale aj za prekročenie finančného limitu v IROP. „Napriek tomu, že vedeli, že majú z Európskej únie vyhradený na tento program iba 2,212 miliardy eur, umožnili podpísať zmluvy o 363 miliónov väčšie,“ priblížil Raši. Financie nad limit dohodnutý v IROP musel potom preplatiť štát zo štátneho rozpočtu. Raši pripomenul, že Slovensko pritom nebolo schopné vyčerpať všetky peniaze a jednu miliardu eur z eurofondov minulo na energetickú pomoc.

Pokiaľ by štát peniaze na zazmluvnené projekty z IROP samosprávam nevyplatil, čelil by podľa Rašiho žalobám. Ministerstvo podľa neho situáciu analyzuje a nevylúčil ani podanie žaloby.

Na vyjadrenia ministra Rašiho reagoval bývalý premiér Ľudovít Ódor. „Považujem to za ťažkú demagógiu. Keď moja vláda prišla k moci, bolo čerpanie eurofondov v katastrofálnom stave. Hrozilo, že nám prepadne viac ako miliarda eur. Nám sa podarilo zachrániť 700 miliónov eur, takže tieto obvinenia kategoricky odmietam,“ uviedol Ódor.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Firmy sa obávajú zaostávania, pokiaľ nezavedú AI. Zatiaľ ju len testujú

Firmy sa obávajú zaostávania, pokiaľ nezavedú AI. Zatiaľ ju len testujú

VČERA - 11:40Ekonomické

Na Slovensku sa obáva 42 % podnikov toho, že ak nezavedú nástroje umelej inteligencie (AI) do svojich back-office procesov, budú zaostávať za konkurenciou.

Agentúra Moody´s potvrdila Slovensku rating A2 s negatívnym výhľadom

Agentúra Moody´s potvrdila Slovensku rating A2 s negatívnym výhľadom

VČERA - 6:02Ekonomické

Medzinárodná agentúra Moody´s nezmenila Slovensku ratingové hodnotenie a ponechala ho na doterajšej úrovni A2 s negatívnym výhľadom.

Podľa ministerstva sú vyjadrenia Hlinu o ťažbe dreva na Horehroní nepravdivé

Podľa ministerstva sú vyjadrenia Hlinu o ťažbe dreva na Horehroní nepravdivé

14:13 14.06.2024Ekonomické

Výroky opozičného poslanca Alojza Hlinu (SaS) o údajných pochybnostiach týkajúcich sa obstarávania ťažby kalamitného dreva na Horehroní sú nepravdivé a zavádzajúce. V reakcii na jeho stredajšie (12.6.) vyjadrenia to v piatok uviedlo

PS chce zvýšiť odvodovú odpočítateľnú položku pre študentov a dôchodcov

PS chce zvýšiť odvodovú odpočítateľnú položku pre študentov a dôchodcov

12:30 14.06.2024Ekonomické

Opozičné Progresívne Slovensko navrhuje zvýšenie odvodovej odpočítateľnej položky pre študentov a dôchodcov.

Nemecko sa snaží zastaviť alebo zmierniť clá EÚ na čínske elektromobily

Nemecko sa snaží zastaviť alebo zmierniť clá EÚ na čínske elektromobily

11:00 14.06.2024Ekonomické

Nemecko chce zabrániť tomu, aby nové clá Európskej únie na dovoz elektrických vozidiel z Číny nadobudli platnosť. Alebo ich aspoň zmierniť.