• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Európske ženy zarobia o 16,2 % menej ako muži, Slovenky o 20,5 % menej

  • 13:14 09.12.2013
  • BRUSEL
Európske ženy zarobia o 16,2 % menej ako muži, Slovenky o 20,5 % menej

Najväčší rozdiel v mzdách v neprospech žien je v Estónsku (27,3 %) a najmenší v Slovinsku (2,3 %).

Priemerný rozdiel medzi ženskou a mužskou hodinovou mzdou v celej Európskej únii (EÚ) je 16,2 percenta. O toľko menej zarobia ženy v porovnaní so svojimi mužskými kolegami, uvádza sa v dnes zverejnenej správe Európskej komisie (EK). V prepočítaní na kalendárne dni vychádza, že ženy oproti mužom robia 59 dní zadarmo.

Komisia upozornila, že v priebehu jedného roka (od roku 2011 do roku 2012) sa situácia vôbec nezlepšila. A stále platí aj to, že rozdiely v odmeňovaní medzi ženami a mužmi sú prítomné v každej členskej krajine EÚ, aj keď situácia sa líši od štátu k štátu.

Najväčší rozdiel v mzdách v neprospech žien je v Estónsku (27,3 %) a najmenší v Slovinsku (2,3 %). Slovensko s mzdovým rozdielom 20,5 % v neprospech žien je, podobne ako aj v predošlých rokoch, na šiestom najhoršom mieste v únii. Po Estónkach sú na tom horšie aj Grékyne, Rakúšanky, Nemky a Češky.

Celkové údaje potvrdzujú slabý klesajúci trend v posledných rokoch. Dnešná správa EK ukazuje, že najväčším problémom v boji proti rozdielom v odmeňovaní EÚ je praktická aplikácia rovnakých pravidiel odmeňovania a nedostatočné množstvo právnych žalôb podaných zo strany žien na vnútroštátnych súdoch.

"So zákonmi zaručujúcimi rovnakú odmenu za rovnakú prácu, rovnosť na pracovisku a minimálne práva na materskú dovolenku, rovnosť žien a mužov je európskym úspechom. Avšak ešte stále je čo robiť, aby sa podarilo dosiahnuť úplnú rovnosť žien a mužov. Rozdiely v odmeňovaní sú stále veľké a nemení sa to k lepšiemu," upozornila eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Komisárka dodala, že smutnou stránkou veci je aj to, že tam, kde sa zárobkové rozdiely stierajú, je to, bohužiaľ, zásluhou poklesu miezd u mužov a nie narastania platovej úrovne žien.

Redingová spresnila, že zásada rovnakej mzdy za rovnakú prácu je zakotvená v zmluvách o EÚ od roku 1957. Dodala, že je najvyšší čas, aby to, čo predpisuje základná európska legislatíva, sa stalo realitou aj na pracovisku.

Komisia ako strážkyňa zmlúv EÚ dbá aj o to, aby členské štáty správne transponovali pravidlá rovnakého rodového zaobchádzania. Komisia v tejto súvislosti začala právne konania pre neplnenie si povinností voči 23 členským štátom. Pre spôsob, akým tieto krajiny zaviedli do svojho právneho systému viacero zákonov o rovnosti žien a mužov. 

Zatiaľ iba dva členské štáty, Francúzsko a Holandsko, dostatočne a jasne zakomponovali do svojej legislatívy európsku smernicu z roku 2006 o rovnakom zaobchádzaní s mužmi a ženami v oblasti zamestnania a povolania. Komisia pozorne sleduje situáciu vo zvyšných 26 členských štátov a bude pracovať na presadení plného uplatňovania a presadzovania práv stanovených legislatívou EÚ, čo aj formou ďalších súdnych konaní.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

13:48 03.05.2024Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.