• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Bratislava víta legendárneho Roda Stewarta

  • 10:16 22.05.2024
  • Bratislava
Bratislava víta legendárneho Roda Stewarta

Legendárny Rod Stewart je na koncertnom turné a na radosť slovenských fanúšikov je jednou z jeho zastávok slovenská metropola.

Spevák sľubuje veľkolepú šou, ktorú v stredu večer predvedie v Tipos aréne. Jeho hviezdna kariéra je ťažko napodobiteľná, začínala futbalom, kým sa stal hviezdou koncertných pódií.

Spevák, skladateľ aj hudobník Roderick David Stewart sa narodil v londýnskej štvrti Highgate ako piate dieťa rodičov Roberta Stewarta a Elsie Gilbartovej. Ako najmenší bol miláčikom, o školu sa veľmi nezaujímal. Celá rodina žila futbalom a hlavne na želanie matky sa mal stať profesionálnym hráčom. V roku 1961, ešte v otcovom zastúpení, podpísal profi zmluvu s druholigovým FC Brentford s platom osem libier týždenne. Po mesiaci však z klubu odišiel. Otec ho chcel vydediť, matka smútila nad stratenou futbalovou kariérou.

Po skončení školy pracoval krátko ako dizajnér. Vo štvrti Soho sa zoznámil so skupinou bítnikov a spolu hrali po uliciach folk. V lete 1962 precestoval ako pouličný muzikant s bendžom postupne Belgicko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Aby mal z čoho žiť, pracoval na cintoríne v rodnej štvrti Highgate. V roku 1963 nastúpil ako zborový spevák a hráč na fúkacej harmonike do skupiny Five Dimensions, táto sprevádzala speváka Jimmyho Powella.

Long John Baldry & Hoochie Coochie Men, Steampacket, Shotgun Express - to boli ďalšie skupiny, od roku 1967 Jeff Beck Group. Na jar 1969 prišiel na post speváka do skupiny Faces. Okrem nahrávok so skupinou sa venoval aj sólovej tvorbe. V júli 1971 mal prvý veľký dôvod na oslavu, anglický aj americký rebríček albumov viedol s albumom Every Picture Tells A Story. Hitmi z neho boli piesne Reason To Believe a hlavne Maggie May, ktorá bola na čele hitparády päť týždňov. Dnes má na svojom konte tridsaťdva štúdiových albumov, najnovší Swing Fever s Joolsom Hollandom vydal vo februári 2024. Za zásluhy o hudbu bol v roku 2007 ocenený Radom britského impéria. Rod je tretíkrát ženatý, má osem detí, najmladším je Aiden Patrick Stewart, ktorý sa narodil 16. februára 2011. Je jedným z najpredávanejších umelcov, predaj platní prevýšil 120 miliónov výliskov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Austrálski AC/DC sa v Bratislave postarali o nový divácky rekord

Austrálski AC/DC sa v Bratislave postarali o nový divácky rekord

8:13 22.07.2024Kultúra

Slovenská metropola si v nedeľu zapísala do kroniky nový divácky rekord, na letisko vo Vajnoroch prišlo stotisíc fanúšikov na koncert austrálskej skupiny AC/DC.

Na letných koncertoch v SNG vystúpi Tamara Kramar aj Nina Kohout

Na letných koncertoch v SNG vystúpi Tamara Kramar aj Nina Kohout

8:07 20.07.2024Kultúra

Slovenská národná galéria chystá toto leto štyri koncerty, ktoré sa budú konať na nádvorí.

Zomrela herečka Shannen Doherty

Zomrela herečka Shannen Doherty

15:22 14.07.2024Kultúra

Známa herečka prehrala boj s rakovinou.

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

19:05 07.07.2024Kultúra

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

21:30 04.07.2024Kultúra

Slovenská hudobná scéna prišla o významného skladateľa.