• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
17°Bratislava

SaS: Náklady na mzdy štátnych úradníkov sú vo výške až 750 miliónov eur

  • 11:34 10.05.2024
  • Bratislava
SaS: Náklady na mzdy štátnych úradníkov sú vo výške až 750 miliónov eur

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur.

Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) podľa Ledeckého hovoril dlhodobo o znižovaní počtu štátnych úradníkov. „V pondelok na výbore nám pritom pristal materiál, že treba navýšiť ich počet na Úrade vlády SR o 11, a následne sa to v tom istom týždni schválilo v parlamente. Verejne hovorí o znižovaní počtu úradníkov a o týždeň na to ich navyšujeme,“ uviedol Ledecký.

Dodal, že počet tabuľkových miest narástol o 770, čo znamená, že bol plánovaný ešte vyšší nárast. Desať percent z nich pritom podľa jeho slov nie je obsadených, ale peniaze sa na ne čerpajú. Štát by tak podľa jeho výpočtov mohol ušetriť 75 miliónov eur ročne.

Veľkým problémom je podľa Ledeckého aj nárast inštitútu osobného platu, ktorý je definovaný len tým, že musí byť väčší ako funkčný plat. „Niektorí zamestnanci ani nemajú opis činnosti, ale len osobný plat, ktorý je nad 5000 eur,“ priblížil s tým, že momentálne je v štátnej správe takýchto úradníkov 777.

Vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra tvrdenia SaS odmietol. Liberáli si podľa neho pomýlili spustenie projektu Centrálneho informačného systému hradeného z eurofondov so samotným fungovaním Úradu vlády SR, ako ostatného ústredného orgánu štátnej správy.

„Treba uviesť, že prijatie legislatívy nebude mať žiadny negatívny dosah na štátny rozpočet, čo je uvedené aj v samotnej dôvodovej správe, z ktorej čítali poslanci SaS na svojej tlačovej konferencii,“ uviedol Gedra.

Úrad vlády podľa neho príde v krátkom čase s riešením efektívneho nastavenia vlastného fungovania, ktoré bude sprevádzané aj znížením počtu zamestnancov v rozsahu desiatok percent.

Viskupič poukázal na to, že marcové výsledky maloobchodného predaja ukázali pokles predaja pohonných látok na Slovensku. „Nie je sa čo čudovať, keď vo všetkých okolitých krajinách je benzín lacnejší ako u nás,“ dodal.

Prijatie európskej verzie výdavkových limitov je podľa Viskupiča dobrou správou, no obáva sa, že ide len o sľuby. „V rovnakom čase totiž vláda odobrila prenájom jednej z najlukratívnejších kancelárskych budov v Bratislave pre nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. Nemôže byť exemplárnejší prípad rozhadzovania verejných financií ako toto,“ uzavrel.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

Google investuje 1 miliardu eur do fínskeho dátového centra

VČERA - 14:24Ekonomické

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku.

ZSSK upozorňuje na obmedzenie, v tomto čase si lístky kúpite ťažšie

ZSSK upozorňuje na obmedzenie, v tomto čase si lístky kúpite ťažšie

VČERA - 13:41Ekonomické

Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

11:07 19.05.2024Ekonomické

Stiahnuť video či hudbu alebo vytvoriť kópiu na súkromné účely je možné iba v prípade použitia legálneho zdroja.

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

16:56 18.05.2024Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

10:09 18.05.2024Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.