• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
22°Bratislava

Danko vyjadril Šimkovičovej podporu SNS, apeloval na vzájomný rešpekt

  • 11:15 10.05.2024
  • Bratislava
Danko vyjadril Šimkovičovej podporu SNS, apeloval na vzájomný rešpekt

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má jasnú podporu klubu národniarov.

Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko v úvode diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizoval opozíciu a apeloval na vzájomný rešpekt.

Vždy som sa snažil viesť SNS tak, aby sme rešpektovali slabších aj národnostné menšiny a keď niekto má inú orientáciu, snažiť sa pochopiť jeho problémy. Musím povedať, že nie vždy z druhej strany, vašich kamarátov, sme mali pochopenie. Práve vy, ktorí často hovoríte o demokracii, sa správate ako diktátori,“ vyhlásil Danko na adresu opozície a vyčítal jej polarizáciu spoločnosti.

Čo sa týka ministerky Šimkovičovej, Danko je hrdý na jej kroky. Dodal, že chce naďalej podporovať zmeny v rezorte kultúry. „Úprimne ďakujem ministerke, že so svojim tímom mení ministerstvo kultúry,“ povedal. Ocenil napríklad presmerovanie financií na obnovu strechy budovy Slovenskej filharmónie. Čo sa týka kritizovaných zmien v kultúrnych fondoch, otvorení sú podľa jeho slov námietkam opozície, ale vyžaduje slušnosť od PS. „Všetko národné je vám smiešne,“ vyčítal im s tým, že pre SNS je Slovensko prvoradé a očakáva rešpekt aj voči ich názoru.

Branislav Vančo (PS) odmieta, že by opozícia polarizovala spoločnosť. „Buďme fér. Ak vám prekáža, že my máme mandát na múdrosť, tak nehovorte o tom, že vy máte jediní lásku k národu,“ podotkol. Podľa Zuzany Mesterovej (PS) Danko potvrdil dôvody odvolávania ministerky. Skonštatovala, že miesto jej obhajoby menovaním pozitívnych krokov rezortu predviedol útok na médiá či hercov.

V úvode rokovania predniesol stanovisko vlády šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS). Kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Ministerka podľa vlády postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády. Rozporuje aj ďalšie námietky opozície a odmieta, že by Šimkovičová porušila a naďalej porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, a to v súvislosti s účinkovaním v TV Slovan.

Taraba následne v rámci diskusie poznamenal, že PS kritizuje ministerku pre manažérske zlyhania a pritom jeho poslanci neboli schopní na prvý raz podať dostatočný počet podpisov pod jej odvolávanie. Odmieta aj argument opozície, že by rezort pod vedením Šimkovičovej nemal žiadnu víziu. Poukázal na vládny program, ktorý obsahuje aj kapitolu pre kultúru. Odôvodnenie opozície je podľa neho postavené na vode a sú ideologického charakteru.

Mesterová sa Tarabu pýtala, či má nejakú obsesiu hnutím PS. Vyčíta mu, že pri obhajobe ministerky útočí. „Tak asi ju nemáte čím obhájiť,“ dodala.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Voľby by v máji vyhralo PS, nasleduje Smer-SD

Prieskum: Voľby by v máji vyhralo PS, nasleduje Smer-SD

DNES - 19:59Domáce

Voľby do Európskeho parlamentu by v máji vyhralo Progresívne Slovensko so ziskom 25,6 percenta hlasov.

Budovu pošty v Revúcej evakuovali pre nájdenú obálku s bielym práškom

Budovu pošty v Revúcej evakuovali pre nájdenú obálku s bielym práškom

DNES - 18:54Domáce

Budovu pošty v Revúcej v pondelok poobede evakuovali.

Vláda SR musí naďalej plniť svoj program, zhodla sa koaličná rada

Vláda SR musí naďalej plniť svoj program, zhodla sa koaličná rada

DNES - 18:26Domáce

Vláda SR musí naďalej plniť svoje programové vyhlásenie v tempe, ktoré nastavil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o zdravotnom stave premiéra

Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o zdravotnom stave premiéra

DNES - 16:50Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom.

PS podporuje všetky snahy, ktoré povedú k upokojeniu situácie na Slovensku

PS podporuje všetky snahy, ktoré povedú k upokojeniu situácie na Slovensku

DNES - 16:30Domáce

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) podporuje všetky snahy a stretnutia, ktoré povedú k upokojeniu a zmierneniu situácie na Slovensku.