• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

  • 10:01 22.04.2024
  • Bratislava
Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

Deficit rozpočtu verejnej správy SR sa v minulom roku výrazne zvýšil, keď prekročil 6 miliárd eur.

V podiele k hrubému domácemu produktu (HDP) stúpol z 1,67 % v roku 2022 na vlaňajších 4,89 %. Celkový dlh verejnej správy síce v absolútnej hodnote tiež stúpol, ale jeho pomer k HDP sa znížil z 57,7 % na 56 %. Informoval o tom v pondelok v rámci tzv. jarnej notifikácie Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Absolútnu väčšinu minuloročného deficitu vytvorila ústredná štátna správa. Jej hospodárenie skončilo s deficitom 6,38 miliardy eur, čo predstavovalo výrazne viac ako v roku 2022, kedy hospodárila s mínusom 1,51 miliardy eur,“ vyčíslili štatistici. Naopak, miestna samospráva vlani hospodárila s prebytkom takmer 98 miliónov eur, čo bol výrazne lepší výsledok ako v roku 2022. Hospodárenie s prebytkom 274 miliónov eur zaznamenali minulý rok aj fondy sociálneho zabezpečenia, výsledok bol tak medziročne trojnásobne lepší.

Dlh verejnej správy dosiahol v minulom roku 68,83 miliardy eur, čo zodpovedalo 56,04 % HDP. „Hodnota štátneho dlhu síce medziročne stúpla o 5,45 miliardy eur, ale podiel dlhu z HDP sa znížil, pretože ekonomika rástla rýchlejšie. V predchádzajúcom roku 2022 bol podiel dlhu na HDP ešte na úrovni 57,74 %,“ priblížili ŠÚ SR.

Štatistický úrad SR predložil Európskej komisii (EK) Správu o deficite a dlhu SR za roky 2020 až 2024 v pravidelnom termíne k 1. aprílu tohto roka. V porovnaní so správou z októbra 2023 boli do systému národných účtov zapracované viaceré zmeny, ktoré ovplyvnili aj údaje o deficite a dlhu. Išlo o spresnenia údajov týkajúcich sa akruálnych daní a reklasifikácie jednotiek.

Významnejší dopad na rok 2022 malo spresnenie akrualizácie daňových príjmov, hlavne dane z príjmov právnických osôb. Ďalšou významnou zmenou bolo spresnenie času zaznamenania preplatenia výdavkov z prostriedkov EÚ. Boli identifikované významné čiastky výdavkov následne refundovaných z prostriedkov EÚ, ktoré boli zaznamenané v súlade s akruálnym princípom, t. j. do obdobia, kedy boli uskutočnené predmetné výdavky,“ vysvetlili štatistici.

Akrualizácia refundácie programu FAST Care, teda pomoci pre utečencov z Ukrajiny, zlepšila deficit roku 2022 o približne 260 miliónov eur a zároveň zhoršila deficit roku 2023 o rovnakú sumu. Obdobným spôsobom bolo zaznamenané preplatenie programu SAFE, teda podpory nižších cien energií, ktoré pozitívne ovplyvnilo deficit v minulom roku o 437 miliónov eur.

Aktuálne hodnoty podielu deficitu a dlhu verejnej správy sú vypočítané už z aktualizovanej hodnoty HDP, ktorú ŠÚ SR zverejnil v piatok 19. apríla. Revízia údajov sa dotkla štvrťročných aj ročných hodnôt za roky 2020 až 2023, ukázala napríklad vyšší výkon slovenskej ekonomiky v minulom roku.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

DNES - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

DNES - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

DNES - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.