• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Stephen King: Tento horor som nedokázal dopozerať ani ja

  • 20:11 20.04.2024
  • Svet
Stephen King: Tento horor som nedokázal dopozerať ani ja

Majster hororu spomína na film taký strašidelný, že ho nedokázal dopozerať do konca ani on sám.

Filmoví tvorcovia pri natáčaní hororov stavia na viaceré techniky, ktoré majú za cieľ vydesiť diváka. Známe je napríklad budovanie tiesnivej atmosféry, navodzovanie falošného pocitu bezpečia, „ľakačky“ alebo násilie.

Niektoré horory sú také desivé, že diváci s citlivejšou povahou ich nedokážu dopozerať do konca. Prekvapením je, že aj známy Kráľ hororu, americký spisovateľ Stephen King, má vo svojej zásobe jeden film, ktorý mu nedá spávať.

Osudová prechádzka

Stephen King je autorom hororových klasík ako Osvietenie, Misery, Carrie alebo To. Na filmové plátno sa pritom dostali aj viaceré z jeho publikácií, no na jeden hororový film, ktorý mnohí považujú za klasiku, spomína dodnes.

King bol v júni 1999 obeťou dopravnej nehody, keď ho pri prechádzke nechtiac zrazil vodič dodávky. Spisovateľ utrpel závažné poranenia na celom tele, no najmä na nohe, pri ktorej mu hrozila amputácia. Našťastie všetko dobre dopadlo a King sa zo zranení celkom vyliečil.

Stephen King, na celom svete známy aj ako Kráľ hororu, je autorom vyše šesťdesiatich románov; Foto: Stefano Chiacchiarini '74/Shutterstock.com

Dlhodobú liečbu v nemocnici si King krátil pozeraním filmov. Zásoby VHS kaziet mu dopĺňal jeho syn, ktorý mu na nemocničné lôžko priniesol aj horor, na ktorý spisovateľ spomína dodnes.

„Ležal som nadopovaný v nemocnici a syn mi priniesol pásku s tým filmom. Tvrdil, že to musím vidieť,“ spomína King v dokumente History of Horror. „V polke filmu som mu povedal 'Vypni to, príliš ma to desí'.“

Pre mnohých ide o klasiku

Film, ktorý Stephena Kinga tak pobúril je klasika z roku 1999 Záhada Blair Witch (The Blair Witch Project). Ide o horor s nadprirodzenou zápletkou, ktorého dej sa odohráva v lese a hlavnými predstaviteľmi sú traja študenti, ktorí nečakane zmiznú. Ostane po nich len záznam z videokamery, ktorého dej tvorí kostru filmu.

Okrem toho, že ide o kultový hororový film, je Záhada Blair Witch známa aj ako jeden z prvých známych filmov nahraných len na jednu videokameru. Podobný systém využili filmári neskôr aj pri natáčaní filmov Paranormal Activity či Cloverfield.

Záhada Blair Witch sa vďaka nízkemu rozpočtu a miliónovým ziskom rýchlo stala jedným z najziskovejších filmov v histórii kinematografie.

King sa o filme zmienil aj vo svojej knihe z roku 2010 Danse Macabre: Svet hororu, kde píše: „Na Blair Witch je zaujímavá jedna vec: vyzerá neuveriteľne živo. A ešte jedna vec: máte pocit, že k tomu naozaj došlo.“

Zdroj: Info.sk, DP, indy100.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.