• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

  • 19:31 19.04.2024
  • Bratislava
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Obchodný reťazec Pepco sťahuje z predaja niekoľko produktov z oddelenia odevov a doplnkov. Spoločnosť PEPCO Slovakia s.r.o. o tom informuje zákazníkov prostredníctvom svojej stránky. Ide o dámsku prešívanú kabelku a dievčenské body s licenčnou potlačou.

Dámska prešívaná kabelka fialovej farby s označením PLU 599589 má vysoký obsah nebezpečnej látky. „Testovaním sa zistilo, že výrobky nespĺňajú požiadavky nariadenia (ES) 1907/2006 z 18. decembra 2006 o registrácii, hodnotení, autorizácii a obmedzovaní chemikálií (REACH) z dôvodu prekročenia obsahu ftalátov,“ vysvetľuje Pepco.

Výrobok s označením PLU 597227 Dievčenské body s licenčnou potlačou 2 ks nespĺňa požiadavky európskej normy EN 17394-3:2021. Testovaním sa zistilo, že ružové body s potlačou Minnie Mouse predstavuje riziko udusenia detí v dôsledku možnosti uvoľnenia malých častí.

Foto: pepco.sk

Zákazníci, ktorí si uvedené produkty zakúpili, by ich mali vrátiť v predajni Pepco. „Náklady za nákup produktu vám budú vrátené. Nemusíte predkladať doklad o kúpe výrobku,“ dodáva Pepco.

Ftaláty môžu prispieť k rakovine a iným zdravotným problémom

Ftaláty sa často používajú ako zmäkčovadlá pre PVC plasty. Ich úlohou je zabezpečiť, aby boli plasty pružnejšie a poddajnejšie. Niektoré ftaláty však môžu byť škodlivé pre zdravie. Pôsobia ako endokrinné disruptory, súvisia so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka.

Tieto látky môžu ovplyvniť plodnosť alebo poškodiť plod v tele matky, vyvolať predčasný pôrod a ohroziť zdravie detí v neskoršom veku. Takisto sa spájajú s poklesom hladiny testosterónu u mužov. Ftaláty spôsobujú predčasný vývin prsníkov u dievčat a prispievajú aj k poškodeniu pečene a obličiek.

Reťazec Pepco v apríli stiahol z predaja aj ďalšie tri produkty, ktoré nespĺňali požiadavky na bezpečnosť z dôvodu odlupovania materiálu a nadlimitného obsahu nebezpečných látok. Detský hrnčiarsky kruh museli stiahnuť z trhu z dôvodu prekročeného obsahu olova v hline. Farebné ceruzky v tube mali vysoký obsah ftalátov a pri prémiovom pekáči sa zistilo, že nepriľnavý povlak sa môže odlepovať od plechovej časti produktu.

Zdroj: Info.sk, pepco.sk, ewg.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

DNES - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

DNES - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

DNES - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

DNES - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

DNES - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.