• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

  • 20:10 18.04.2024
  • Brusel
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Predseda vlády SR Robert Fico sa vo štvrtok večer, po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu Európskej únie (EÚ) v Bruseli, netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Lídri si pred diskusiami o ochrane jednotného trhu, budovaní únie kapitálových trhov a posilňovaní konkurencieschopnosti vypočuli správu o budúcnosti jednotného trhu, ktorú vypracoval bývalý taliansky premiér Enrico Letta. Fico pripomenul, že počas rokovaní s Lettom Slovensko dbalo najmä o zaradenie sociálnych aspektov tejto správy.

Premiér pripomenul, že EÚ mala doteraz viacero ambicióznych hospodárskych plánov a naznačil, že ich ciele neboli dosiahnuté. „Teraz je ďalšia agenda, ako prehĺbiť jednotný trh a pomôcť súťaživosti EÚ. Spomínali sa najmä Spojené štáty vo vzťahu k súkromnému kapitálu,“ povedal. Podľa jeho slov sa táto situácia týka aj Slovenska, kde ľudia majú obrovské úspory kapitálu okrem bánk aj v druhom sporiacom pilieri. Dodal, že ide o „umŕtvené“ peniaze, ktoré sa nepoužívajú na rozvoj Slovenska, ale podobne ako aj inde v EÚ, obrovské množstvo financií odchádza do USA, odkiaľ prichádzajú do Európy ako investície.

Vysvetlil, že povinnosťou vlády je naštartovať ekonomiku cez všetky zdroje, ktoré sú k dispozícii, či už zo štátneho rozpočtu, eurofondov a iných fondov a tiež prostredníctvom súkromného kapitálu, čo je podľa neho uvedené aj v programovom vyhlásení vlády. Privítal závery summitu, ktoré hovoria o využití aj súkromných zdrojov na oživenie domácej ekonomiky a z pohľadu EÚ na európske ciele.

Lídri hovorili aj o tom, ako skĺbiť ciele Európskej zelenej dohody s podporou priemyslu. Podľa Fica si viaceré štáty uvedomujú, že zelené ambície brzdia hospodársky rozvoj, aj preto sa v záveroch objavuje volanie po vyváženosti a „rozumnosti“ klimatických cieľov naviazaných na rozvoj ekonomiky.

Pre Slovensko boli podľa neho nepriechodné návrhy na harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. „Dane sú národnou kompetenciou. Aj napriek tomu sa pokúšali niektoré veľké krajiny nájsť spôsoby, ako presadiť slová ako konvergencia či harmonizácia. Oceňujem, že krajiny Vyšehradskej štvorky a ďalšie mali v tomto rovnaký názor a odmietli to. Toto sme veľmi tvrdo odmietli,“ vysvetlil.

Súhlasil však s návrhmi na harmonizáciu na úrovni EÚ, pokiaľ ide o riešenie bankrotov insolventných firiem. Nebráni sa ani návrhom na zavedenie akéhosi celoeurópskeho orgánu pre dohľad nad najdôležitejšími aktérmi na finančných trhoch a približovaniu jednotlivých kontrolných systémov. Ako však zdôraznil, aj v tomto smere si musia národné štáty zachovať vlastné kontrolné systémy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

VČERA - 20:28Ekonomické

Zákazníci produkt nesmú konzumovať.

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenská národná strana sa v stredu verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov.

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

VČERA - 13:52Ekonomické

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou.

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

19:36 25.07.2024Ekonomické

Údaje o vývoji HDP a inflácie za druhý štvrťrok potvrdili, že Spojené štáty sú na ceste "k stabilnému rastu a klesajúcej inflácii", vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

18:52 25.07.2024Ekonomické

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov pre Ukrajinu.