• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

  • 15:26 18.04.2024
  • Amsterdam
Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.

Sálim fotografiu zhotovil vlani 17. októbra v márnici Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, kde ľudia hľadali svojich príbuzných zabitých počas izraelského bombardovania.

Fotograf snímku zhotovil len niekoľko dní po narodení vlastného dieťaťa. Sálim, ktorý je taktiež Palestínčanom, svoju fotografiu opísal ako „silnú, no smutnú chvíľu, ktorá zhŕňa širší zmysel toho, čo sa deje v Pásme Gazy,“.

(Sálim) dúfa, že vďaka tomuto oceneniu bude svet vnímavejší na ľudské následky vojny, predovšetkým na deťoch,“ povedal fotoeditor agentúry Reuters Rickey Rogers na odovzdávacej ceremónii v Amsterdame.

Je to neuveriteľne dojemný pohľad a zároveň argument pre mier, ktorý je mimoriadne silný, aj keď sa niekedy môže zdať, že mier je vzdialenou predstavou,“ povedala o víťaznej snímke predsedníčka medzinárodnej poroty Fiona Shieldsová, vedúca obrazového oddelenia britského denníka The Guardian.

Nadácia World Press Photo na každoročnom odovzdávaní tejto ceny v Amsterdame uviedla, že je dôležité pamätať na nebezpečenstvo, ktorému sú vystavení fotoreportéri pokrývajúci konflikty. Nadácia upozornila na to, že pri pokrývaní vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy zomrelo už 99 novinárov a ďalších pracovníkov médií.

Sálim (39) pracuje pre agentúru Reuters od roku 2003. Nie je to prvýkrát, čo jeho práca získala uznanie na tejto prestížnej fotoreportérskej súťaži. Ocenenie World Press Photo získal v jednej z kategórií aj v roku 2010, a to za fotografiu zachytávajúcu tiež konflikt v Pásme Gazy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.