• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
21°Bratislava

Zelenskyj požiadal lídrov EÚ o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane

  • 22:07 17.04.2024
  • Brusel
Zelenskyj požiadal lídrov EÚ o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer cez telemost požiadal účastníkov summitu EÚ o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine.

Pripomenul stredajší ruský raketový útok v Černihive, ktorý zabil najmenej 17 ľudí. Informuje o tom spravodajca TASR.

Na Ukrajine, žiaľ, nemáme takú úroveň obrany, akú sme všetci pred pár dňami videli na Blízkom východe, kde sa vďaka zjednotenej sile spojencov podarilo zostreliť takmer všetky rakety a drony útočiace na Izrael,“ povedal v súvislosti s víkendovým útokom Iránu. Zdôraznil, že rovnakú úroveň ochrany vzdušného priestoru si zaslúži aj Ukrajina.

Podotkol, že čím väčšie úderné schopnosti Ukrajina získa, tým skôr budú ruskí okupanti nútení opustiť jej územie. „Naša schopnosť brániť sa proti ruskému teroru a zbrane v rukách našich vojakov je niečo, čo funguje nielen pre Ukrajinu, ale aj pre vás všetkých. Ďakujem každému z vás, kto to chápe a na základe toho koná,“ uviedol vo svojom príhovore.

Poďakoval sa najmä nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za rozhodnutie poslať na Ukrajinu ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot, zároveň však upozornil, že Rusko už na Ukrajine zničilo takmer všetky kapacity výroby tepelnej energie. Ako pripomenul, priehrady a vodné elektrárne, ako aj plynárenská infraštruktúra sa stali terčom ruských útokov, pričom Moskva sa „brutálne zahráva“ s bezpečnosťou jadrovej elektrárne v Záporoží.

Aj tu podľa neho pomôže iba protivzdušná obrana, konkrétne systémy ako Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS – čiže systémy, ktoré majú viaceré krajiny EÚ.

Ukrajinskí vojaci podľa neho potrebujú aj delostrelecké granáty, bojové vozidlá či drony. Upozornil, že Ukrajinu stále nedostala veľkú časť sľúbenej vojenskej pomoci od EÚ.

Zelenskyj vyzval na posilnenie sankcií EÚ voči Rusku a využitie výnosov so zmrazených ruských aktív v Európe „na ochranu životov pred ruským terorom“.

Spomenul skutočnosť, že Ukrajina po ruských útokoch potrebuje obnoviť výrobu a distribúciu elektriny. Ocenil hmotnú aj finančnú pomoc každého štátu EÚ. Lídrom EÚ pripomenul, že Ukrajinci potrebujú vidieť, ako sa ich krajina približuje k členstvu v Únii. Vyjadril nádej, že v júni sa podarí otvoriť prístupové rokovania o členstve a zvolať prvú medzivládnu konferenciu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie EÚ za

Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie EÚ za "moment šťastia"

DNES - 10:48Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za "moment európskeho šťastia".

Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

DNES - 8:48Zahraničné

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť o budúcom rozšírení Únie.

Muž pri zatýkaní spustil paľbu, zahynuli traja policajti

Muž pri zatýkaní spustil paľbu, zahynuli traja policajti

DNES - 6:11Zahraničné

Najmenej traja americkí policajti prišli v pondelok o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci, bez ohľadu na výsledok volieb

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci, bez ohľadu na výsledok volieb

DNES - 6:10Zahraničné

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

VČERA - 22:10Zahraničné

Úlomky rakety, ktorá 2. januára spadla na ukrajinské mesto Charkov, pochádzali zo severokórejskej balistickej strely typu Hwasong-11.