• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

BBC: Na Ukrajine zahynulo už viac než 50.000 ruských vojakov

  • 15:18 17.04.2024
  • Londýn
BBC: Na Ukrajine zahynulo už viac než 50.000 ruských vojakov

Počas konfliktu na Ukrajine zahynulo už vyše 50.000 príslušníkov ruskej armády. Uviedla to v stredu spravodajská televízia BBC s odvolaním sa na svojich redaktorov, nezávislý spravodajský web Mediazona a dobrovoľníkov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruská služba BBC, Mediazona a dobrovoľníci vedú zoznam padlých vo vojne na Ukrajine, ktorý zostavujú z oficiálnych správ a médií. Okrem toho používajú aj satelitné zábery z ruských cintorínov, aby dokázali odhadnúť počty nových hrobov.

Na základe toho zistili, že v druhom roku vojny na Ukrajine zomrelo vyše 27.300 ruských vojakov, čo je nárast o 25 percent v porovnaní s prvým rokom. Ich bilancia 50.000 padlých vojakov je osemkrát vyššia, než oficiálny počet padlých, ktorý Moskva uznala v septembri 2022.

Ukrajina vo februári uviedla, že doposiaľ prišla o 31.000 vojakov. Aj tento počet, však bude v skutočnosti pravdepodobne oveľa vyšší, konštatuje AFP.

Rusko zaznamenávalo podľa BBC najvyššie straty vlani v januári, keď spustilo rozsiahly útok v Doneckej oblasti a potom o niekoľko mesiacov neskôr počas bojov o mesto Bachmut.

Kremeľ v reakcii na bilanciu BBC uviedol, že nezverejnil nijaké informácie o úmrtiach v armáde alebo počte obetí. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova môže takéto informácie poskytnúť len ruské ministerstvo obrany. Peskov však uviedol, že vzhľadom na ruské zákony o štátnom tajomstve a šírení informácií o operácii na Ukrajine, je „úplne pochopiteľné“, že takéto informácie zverejňované nie sú.

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil inváziu na Ukrajinu na svitaní 24. februára 2022.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

DNES - 14:39Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

Posádka Šen-čou 17 sa po šiestich mesiacoch úspešne vrátila na Zem

Posádka Šen-čou 17 sa po šiestich mesiacoch úspešne vrátila na Zem

DNES - 14:09Zahraničné

Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov.

Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska, uviedol premiér Tusk

Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska, uviedol premiér Tusk

DNES - 12:02Zahraničné

Poľský premiér Donald Tusk v utorok povedal, že Európa je v súčasnosti v oblasti bezpečnosti závislá od Poľska.

Pavel: Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka

Pavel: Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka

DNES - 11:42Zahraničné

Členstvo v EÚ a NATO je nespochybniteľným základom slobody, prosperity a bezpečnosti ČR. Jeho najväčším prínosom je, že krajina výzvam nečelí sama, tvrdí český prezident.

Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie EÚ za

Nemecký prezident Steinmeier označil rozšírenie EÚ za "moment šťastia"

DNES - 10:48Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za "moment európskeho šťastia".