• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
19°Bratislava

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

  • 7:06 17.04.2024
  • Austin
Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Americký vizionár, inovátor, futurológ a podnikateľ pôsobiaci v manažmente spoločnosti Google Ray Kurzweil je okrem iného známy aj vysokou presnosťou svojich predpovedí do budúcnosti. Zo 147 predpovedí, ktoré vyslovil od 90. rokov, sa naplnilo až 86 percent.

Poslednú predpoveď do budúcna vyslovil Kurzweil na technologickej Konferencii SXSW v texaskom meste Austin. Podľa neho v priebehu nasledovných 30 rokov dôjde k technologickej singularite, čo bude mať zásadný vplyv na vývoj ľudstva.

„Rok 2029 sa v mojich predpovediach konzistentne označuje ako rok, keď umelá inteligencia prejde Turingovým testom, a teda dosiahne ľudskú úroveň inteligencie. V roku 2045 podľa mňa dôjde k 'Singularite', čiže niekoľko miliárdkrát znásobíme našu efektívnu inteligenciu spojením s inteligenciou, ktorú sme vytvorili.“

Takúto prognózu vyslovil Kurzweil pre portál Futurism. Potvrdzuje ju aj slovami, ktoré predtým uviedol v rozhovore pre SXSW: „Počítače do roku 2029 dosiahnu ľudskú úroveň intelektu.“

Pojem singularita označuje bod v čase, keď technológia – predovšetkým umelá inteligencia – vďaka pokroku dosiahne rovnakú mieru intelektu ako človek. Kurzweilov dátum pre túto udalosť sa zhoduje aj s predpoveďou riaditeľa japonskej investičnej spoločnosti SoftBank Masayoshiho Sona, podľa ktorého sa stretneme s prvými super-inteligentnými strojmi v roku 2047.

Podľa Kurzweila proces vedúci k singularite už začal:

„Počítače nadobudnú ľudskú inteligenciu, vložíme si ich do mozgov, spojíme ich s cloudom a rozšírime tak naše možnosti. Dnes to nie je len rozprávka o budúcnosti, čiastočne to už je tu, a bude sa to zrýchľovať.“

Svojich predpovedí sa neobáva

Proces singularity znázorňuje množstvo hollywoodskych trhákov, ktoré svojimi závermi desia ľudí po celom svete. Pred takouto budúcnosťou v minulosti varovali aj známe osobnosti zo sveta vedy a technológií vrátane Elona Muska, Stephena Hawkinga či Billa Gatesa.

Na rozdiel od nich sa Kurzweil singularity vôbec neobáva – naopak, priam sa na ňu teší. Podotýka pritom, že žiadne ovládnutie ľudstva jedným „mozgom“ umelej inteligencie nehrozí.

„To nie je realistické. Na svete nemáme jednu alebo dve umelé inteligencie. Máme ich miliardy.“

Kurzweil chápe singularitu ako možnosť zlepšenia celého ľudstva. Myslí si, že technológia, ktorá podporí intelekt umelej inteligencie, bude užitočná aj pre človeka.

„[Stroje] nám všetkým pomáhajú. Sme vďaka nim šikovnejší. Zatiaľ ich nemáme v telách, ale do 30. rokov 21. storočia si pripojíme mozgovú kôru, ktorá za nás myslí, ku cloudu.“

S myšlienkou pripájania mozgu k externej zásobárni dát dnes už operuje aj Elon Musk a vedúci nadácie XPRIZE Peter Diamandis.

Kurzweil ďalej vysvetľuje, ako takýto krok pomôže ľudstvu:

„Získame viac mozgovej kôry. Budeme vtipnejší, lepší v tvorení hudby, viac sexy. Zmaximalizujeme všetky hodnoty, ktoré si na sebe vážime.“

Všetkým skeptikom Kurzweil odkazuje, že už aj dnes na svete nájdeme ľudí s implantovaným počítačom v mozgu – pacientov s Parkinsonovou chorobou. Keďže technológie sa prirodzene každým dňom zlepšujú, podľa futurológa sa do 30. rokov dočkáme zariadenia, ktoré možno implantovať do mozgu a zlepšiť ním pamäť.

„Dotkne sa to všetkého,“ tvrdí Kurzweil. „Budeme schopní naplniť fyzické potreby každého človeka. Rozšírime si myseľ a zlepšíme umelecké schopnosti, ktoré si ceníme,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, DP, futurism.com, YouTube.com/ SXSW
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

DNES - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

20:27 28.04.2024Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

19:38 28.04.2024Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.