• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy

  • 11:34 12.04.2024
  • Bratislava
Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť.

Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Reagovali tak na list, ktorý mala Európska komisia (EK) poslať Vláde SR.

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur. „Je to zodpovednosť tejto vlády Roberta Fica (Smer-SD),“ zdôraznil. Namiesto toho, aby premiér okamžite robil všetko pre záchranu európskych peňazí, natáča podľa neho videá a uráža všetkých okolo seba. PS tiež odmieta slová premiéra o zastavení eurofondov ako o možnom „treste Západu“ za nezvolenie Ivana Korčoka za prezidenta. Poukazujú, že list prišiel ešte pred zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu.

Podľa Remišovej je z listu zrejmé, že komisia má veľmi podrobný prehľad o tom, čo sa na Slovensku deje. „Európska komisia v skratke pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne skontrolovať, či sa európske peniaze nerozkrádajú,“ vyhlásila bývalá vicepremiérka. Upozornila na otázky EK týkajúce sa zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších zmien v trestnej politike. Na schôdzi parlamentu chce navrhnúť uznesenie, ktorým Národná rada SR požiada vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca a ministra investícií Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) o správu o krokoch na ochranu európskych peňazí, poskytnutie plného znenia odpovedí komisii a predstavenie konkrétnych krokov k náprave.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková upozornila, že medializovaný list od Európskej komisii nie je jediný. Ohrozené sú podľa nej nielen financie z plánu obnovy, ale aj eurofondov celkovo. Myslí si, že zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa dalo aj tak, aby neboli ohrozené eurofondy. Nie je podľa nej možné zrušiť ÚŠP a nijako neriešiť, čo bude so všetkými prípadmi, osobitne tými, ktoré sa týkajú finančných záujmov Európskej únie.

Mimoparlamentná strana Demokrati doručila premiérovi list, ktorým ho žiada, aby jasne, komplexne a okamžite informoval verejnosť, aké kroky ide podniknúť, aby Slovensku neboli zastavené eurofondy a financie z plánu obnovy. Ako vysvetlila hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková, strana tak opakovane reaguje na informácie z Európskej komisie, ktorá chce stopnúť financie pre nebezpečné konanie vlády SR, najmä v súvislosti so zmenami v trestnom kódexe.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

VČERA - 20:28Ekonomické

Zákazníci produkt nesmú konzumovať.

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenská národná strana sa v stredu verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov.

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

VČERA - 13:52Ekonomické

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou.

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

19:36 25.07.2024Ekonomické

Údaje o vývoji HDP a inflácie za druhý štvrťrok potvrdili, že Spojené štáty sú na ceste "k stabilnému rastu a klesajúcej inflácii", vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

18:52 25.07.2024Ekonomické

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov pre Ukrajinu.