• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Japonský premiér Kišida v Kongrese upozornil na záväzky USA i vzostup Číny

  • 21:29 11.04.2024
  • Washington
Japonský premiér Kišida v Kongrese upozornil na záväzky USA i vzostup Číny

Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok zákonodarcov v americkom Kongrese vyzval, aby zvážili význam globálnych záväzkov v období napätia v indo-tichomorskom regióne. Upozornil aj na riziká spojené s vzostupom Číny, informuje AP a AFP.

Kišida v prejave pred oboma komorami Kongresu zdôraznil význam záväzku USA ku globálnej bezpečnosti a ubezpečil, že Japonsko je silným partnerom. Postoj Číny označil za bezpríkladný a za veľkú strategickú výzvu pre mier a stabilitu Japonska a medzinárodného spoločenstva.

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer Japonsko označil za blízkeho spojenca.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok v Bielom dome privíta Kišidu a filipínskeho prezidenta Ferdinanda Marcosa na prvom spoločnom summite s cieľom vyjadriť Filipínam podporu v spojitosti s napätou situáciou s Čínou.

V poslednom období došlo v spornej oblasti Juhočínskeho mora k opakovaným stretom medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami.

Predstaviteľ americkej vlády pre média pripomenul, že prezident Macros je pod narastajúcim tlakom agresívnej taktiky Číny. „To, čo môžete pozorovať, je jasné potvrdenie podpory a odhodlania od prezidenta Bidena a premiéra Kišidu. Stojíme bok po boku s Marcosom,“ uviedol.

Očakáva sa, že krajiny na trojsummite vo Washingtone oznámia nové spoločné námorné cvičenia spoločne s Austráliou. Podobné manévre sa v oblasti Juhočínskeho mora uskutočnili aj počas uplynulého víkendu. Takisto majú oznámiť nové opatrenia v oblasti hospodárskej spolupráce.

Čína vo štvrtok vyjadrila nespokojnosť s niektorými výstupmi zo stredajšieho stretnutia Bidena s Kišidom. USA a Japonsko tam Peking údajne „očierňovali a napádali“.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta nároky iných štátov v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

VČERA - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

VČERA - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.