• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

  • 20:28 14.04.2024
  • Bratislava
Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

Zistite, aké využitia má táto liečivá bylinka a ako ju môžete pestovať.

Zádušník brečtanovitý je bylinka, ktorá sa často šíri ako invazívny druh, no napriek tomu ide o šikovného pomocníka v prírodnej liečbe aj v kuchyni. Typické sú pre ňu plazivé stonky a zaoblené, srdcovité, zúbkované listy s typickou aromatíckou vôňou. Kvety sú malé, fialové alebo modré.

Ako využiť zádušník brečtanovitý

Foto: Cora Mueller/Shutterstock.com

Zádušník sa zbiera počas kvitnutia od apríla do júla a suší na tmavom mieste. Naši predkovia zo zádušníka plietli vence, ktoré chránili pred temnými silami, či dokonca morom. V ľudovom liečiteľstve sa z neho pripravovali obklady a čaje.

Obsahuje vitamíny A a C, pomáha v boji proti chorobám dýchacích ciest. Zádušník brečtanovitý sa často používal v ľudovej medicíne najmä na liečbu respiračných ochorení, ako sú bronchitída a astma, pretože pomáha vykašliavaniu. Rastlina sa tiež používala na liečbu tráviacich problémov, zápalov a na zlepšenie hojenia rán. V niektorých kultúrach sa používala ako diuretikum alebo na úpravu menštruačného cyklu.

Stačí nasypať dve čajové lyžičky sušenej rastliny do ¼ litra vriacej vody a nechať 10 minút vylúhovať. V kuchyni môžete čerstvý zádušnik do smoothies, nátierok, plniek a šalátov, v ktorých vyzerá krásne vďaka svojim kvetom.

Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com

Zádušník brečtanovitý sa môže zamieňať so zádušníkom chlpatým, ktorý, ako už názov napovedá, sa dá rozpoznať podľa chlpatých listov. Na rozdiel od zádušníka brečtanovitého sa nepoužíva v kuchyni ani pre svoje liečivé vlastnosti.

Ako pestovať zádušník brečtanovitý

Zádušník brečtanovitý môže byť atraktívnym doplnkom do záhrady, najmä v tienistých alebo vlhkých oblastiach, kde sa iným rastlinám nedarí. Avšak, vzhľadom na jeho potenciálne invazívne správanie, je dôležité zvážiť umiestnenie a zaistiť, že sa nebude príliš rozrastať.

Foto: Katarzyna Mazurowska

Pestovanie zádušníka brečtanovitého je jednoduché, pretože ide o odolnú a prispôsobivú rastlinu, ktorá sa dobre rozrastá v rôznych prostrediach. Preferuje čiastočný tieň, ale dobre sa jej darí aj na plnom slnku, pokiaľ má dostatok vlhkosti. Môžete začať semienkami, ktoré zasejte priamo do pôdy na jar alebo na jeseň. Semienka jemne zakryte pôdou a udržiavajte ju vlhkú. Mulč pomôže udržať vlhkosť a potlačiť rast burín.

Rastlinu môžete pravidelne rezať alebo kosiť, aby ste obmedzili jej rozrastanie a udržali požadovaný tvar alebo veľkosť. Je známe, že sa rozrastá invazívne, takže kontrola rastu je dôležitá, najmä v malých záhradách alebo tam, kde je zádušník vysadený medzi iné rastliny.

Zdroj: Info.sk, TM, mojerastliny.sk, naturalmedicinalherbs.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

DNES - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.