• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

  • 15:17 28.03.2024
  • Bratislava
Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Zhodli sa na tom kandidáti na prezidenta Ivan Korčok a Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS. Obaja si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Pellegrini sa obáva, že Korčok by to nedokázal, pretože chce byť protiváhou kabinetu. Korčok považuje za dôležitú aj nezávislosť prezidenta, no s vládou je pripravený spolupracovať na opatreniach pre ľudí.

Hospodársky rast nedosahuje úroveň, akú by sme si želali,“ súhlasí Pellegrini. Súčasnú situáciu vyčíta aj predošlým vládam Igora Matoviča a Eduarda Hegera, ktorých súčasťou Korčok bol. Pellegrini tvrdí, že súčasná vláda napriek zlému stavu financií dokázala za uplynulé mesiace prijímať sociálne opatrenia, snaží sa naštartovať ekonomický rast prostredníctvom budovania a investícií. Dodal, že do prezidentského úradu by priniesol dlhoročné skúsenosti z politiky. Skonštatoval, že za svoju kariéru viedol delegácie do zahraničia a bol napríklad pri uzatváraní zmlúv so zahraničnými univerzitami.

Korčok podčiarkol aj potrebu vyriešiť odchody mladých ľudí do zahraničia. V ekonomickej oblasti môže podľa neho hlava štátu otvárať dvere podnikateľom aj regiónom a pomáhať im získavať investície. Aj v tomto by chcel spolupracovať s vládou Roberta Fica. „To sám urobiť nemôžem,“ podotkol s tým, že hoci má skúsenosti z diplomacie a kontakty, na prijímanie zmien k lepšiemu potrebuje spoluprácu s vládou. Ohradil sa pritom voči kritike predošlých vlád. Podčiarkol, že vtedy fungovala zahraničná politika, za ktorú zodpovedal. Podotkol, že napriek zlej situácii s pandémiou sa podarilo vládam v minulom volebnom období presadiť aj výrazné opatrenia v sociálnej oblasti. Napriek tomu uznal, že vláda bola nevyužitá príležitosť.

Čo sa týka otázky spolupráce s vládou, Korčok sa obáva Pellegriniho prílišnej „servílnosti“ a Pellegrini snahy Korčoka byť protiváhou vláde za každú cenu. Pellegrini deklaroval, že by sa vláde dokázal postaviť vždy, keď by chcela postupovať v rozpore s Ústavou SR alebo sa spreneverila svojmu poslaniu. Kritizoval výroky opozičných politikov, podľa ktorých by zvolenie Korčoka znamenalo započatie konca súčasnej vlády. Hovorí o rozdeľovaní spoločnosti. Je však presvedčený o stabilite koalície a o tom, že sa im podarí dosiahnuť viac, ak sa budú vedieť najvyšší ústavní činitelia stretnúť a konštruktívne diskutovať.

Korčok reagoval, že o hrozbe Pellegriniho zvolenia pre stabilitu vládnej koalície nehovorí on, ale Pellegriniho koaličný partner a líder SNS Andrej Danko. „Slová pre mňa nie sú prázdne floskuly. Som pripravený spolupracovať s vládou,“ zdôraznil s tým, že rešpektuje ústavu. Myslí si však, že prezident by mal byť nezávislý a nielen predĺžená ruka vlády. Konať má podľa neho bez príkazov a má vedieť spájať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.