• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
16°Bratislava

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

  • 18:55 27.03.2024
  • Bratislava
Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Kalatea patrí medzi mimoriadne príťažlivé izbové rastliny, ktoré si však vyžadujú vyššiu pozornosť, aby ste ich dokázali vypestovať do krásy. Jej nádherné vzorované listy sa pri zmene osvetlenia hýbu, pričom v noci sú vzpriamené a cez deň na slnku sa otvárajú, čím pripomínajú pohyb modliacich sa rúk.

Rôzne druhy tejto rastliny ponúkajú aj rôzne farby a vzory. Napríklad druh Goeppertia lancifolia má podlhovastý tvar listov s tmavozeleným oválnym vzorom, zatiaľ čo kalatea druhu Goeppertia ornata má veľké oválne listy s krásnymi ružovkastými pruhmi, ktoré vyzerajú ako namaľované.

Aj keď starostlivosť o tieto rastliny môže byť výzva, oplatí sa ju prijať. Tu je niekoľko odborných rád, ktoré vám pomôžu udržať kalateu v dokonalom stave.

1. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu

Foto: RJ22/Shutterstock.com

Atraktívne listy tejto rastliny zvyknú chradnúť v nevhodných slnečných podmienkach. Preto je dôležité zabezpečiť pre kalateu správne osvetlenie. Kalatey uprednostňujú minimálne nepriame svetlo.

Pochádzajú z tropickej Južnej a Strednej Ameriky a rastú na lesnej pôde, pod bujnou korunou stromov. Priame slnečné svetlo môže spôsobiť vyblednuté miesta a nekrózu koncov listov. Vo svojom prirodzenom prostredí sú kalateje čiastočne zatienené stromami. Ak ich necháte doma na priamom slnku, môže to viesť k rýchlemu spáleniu a zhnednutiu listov.

Na druhej strane, slabé osvetlenie môže spôsobiť blednutie listov a stratu farby. Najjednoduchšie je nájsť svetlé miesto s nepriamym svetlom a vyskúšať, či je vaša kalatea spokojná. Ak sa listom naďalej darí, nechajte ju tam, kde je.

2. Správne polievanie

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Možno si všimnete, že vaša kalatea vyzerá stále horšie aj na svetlom mieste, ak ju nezalievate správne. Ale nebojte sa, po napití sa opäť vzpruží. Zalievajte ju, keď je pôda napoly suchá. Ak si nie ste istí, či je pripravená na zalievanie, pomôže vám merač vlhkosti. O tom, že sú rastliny smädné, vás informujú aj tým, že im opadávajú alebo sa krútia listy.

Pravidelné zalievanie zhora je v poriadku, ale uprednostňuje sa zalievanie zdola, pretože rastlina tak môže absorbovať toľko vody, koľko potrebuje. Nadbytok vody dáva najavo zvlnením listov.

3. Umiestnite ich v blízkosti iných rastlín

Spoločné umiestnenie izbových rastlín je skvelý spôsob, ako ozdobiť svoj domov, ale prináša to aj iné výhody pre izbové rastliny. Spájanie rastlín s podobnými požiadavkami na starostlivosť môže uľahčiť udržiavanie optimálnej vlhkosti a osvetlenia. Pomáha tiež zvýšiť vlhkosť medzi rastlinami, takže je to skvelá technika pre tropické izbové rastliny.

Keďže kalatea patrí medzi tropické rastliny, ktoré nemajú rady priame svetlo, môžete ich spájať s inými rastlinami, ktoré majú rady nepriame svetlo. Je napríklad papraď, filodendron a fittónia.

4. Udržujte ich v teple

Foto: Svetlana Khutornaia/Shutterstock.com

Kalatey ako tropické rastliny nemajú rady pokles teplôt a ak nie sú dostatočne vyhriate, prejavia sa na nich známky poškodenia chladom. Kalateám sa darí pri miernych teplotách s vyššou vlhkosťou vzduchu. Určite sa vyhýbajte horúcim a svetlým oknám. Zoskupenie s inými rastlinami nielen zvýši vlhkosť, ale pomôže im aj udržať teplo.

5. Hnojenie počas rastu

Aby ste podporili zdravý rast, môžete skúsiť kalatey hnojiť. Kalateu môžete hnojiť raz mesačne tekutým hnojivom bohatým na dusík, keď aktívne rastie. V zime, keď rastlina aktívne nerastie, ju nehnojte. Dodržiavajte pokyny uvedené na obale, aby ste sa vyhli prehnojeniu, pretože to môže poškodiť korene rastliny. Pôdu pravidelne preplachujte destilovanou vodou, aby ste z nej zmyli nahromadené soli alebo minerály, ktoré môžu poškodiť koreňový systém.

Zdroj: Info.sk, TM, homesandgardens.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?