• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
16°Bratislava

Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom

  • 13:16 24.03.2024
  • Berlín
Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom

Predsedníčka výboru Nemeckého spolkového snemu (Bundestagu) pre obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová povedala, že piatkový teroristický útok na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 130 životov, je "vážnym úderom" pre ruské bezpečnostné úrady.

V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Bild Stracková-Zimmermannová - odborníčka na obranu z menšieho koaličného partnera, Slobodnej demokratickej strany (FDP) -, uviedla, že Rusi pred útokom dostali varovania.

Západné a americké tajné služby varovali, že útok hrozí bezprostredne začiatkom mesiaca. Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov, aby sa vyhýbali veľkým davom, pretože prišli správy, že extrémisti plánujú v ruskom hlavnom meste útok na veľké zhromaždenia ľudí vrátane koncertov.

Šéfka výboru vyjadrila aj pobúrenie, že neboli urobené dodatočné bezpečnostné opatrenia, keďže existovali spravodajské informácie „týkajúce sa dokonca osobitne koncertov“.

Je evidentné, že (ruský prezident Vladimir) Putin tieto varovania úplne mylne vyhodnotil a nebral ich vážne a snaží sa od nich odvrátiť pozornosť,“ dodala.

Putin v príhovore k domácej spravodajskej službe FSB tento týždeň ešte pred útokom zľahčoval tieto varovania ako provokácie Západu zamerané na destabilizáciu Ruska.

Ozbrojení muži v piatok zaútočili strelnými zbraňami na návštevníkov koncertu v komplexe Crocus City Hall na severozápadnom predmestí Moskvy, zabili 133 ľudí a zranili ďalších vyše 100, ako uvádzajú ruské úrady.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila v sobotu rozostreté fotografie údajných útočníkov, predtým sa prihlásila k zodpovednosti za útok na koncertnú sálu.

Putin však po zatknutí niekoľkých podozrivých vyhlásil, že „stopy“ naznačujú, že za piatkovým útokom je Ukrajina. Kyjev okamžite tieto obvinenia odmietol.

Namiesto brutálnej vojny proti Ukrajine by sa mal Putin postaviť proti terorizmu, spolu s ostatnými krajinami po celom svete, vyhlásila Stracková-Zimmermannová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

DNES - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.