• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
21°Bratislava

Analytici RRZ: V inflačných rokoch si najviac polepšili rodiny s viacerými deťmi

  • 12:26 03.03.2024
  • Bratislava
Analytici RRZ: V inflačných rokoch si najviac polepšili rodiny s viacerými deťmi

Čím viac detí v rodine, tým vyšší rast kúpnej sily zaznamenali rodiny v inflačných rokoch 2022 a 2023.

Išlo o dôsledok štedrých vládnych opatrení v tomto období, zameraných práve na rodiny s deťmi. V pokračovaní analýzy dopadu inflačného šoku na slovenské rodiny na to poukázali analytici Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Jana Valachyová a Matúš Senaj. Skúmali pritom, ako inflácia a snaha o jej kompenzáciu ovplyvnili kúpyschopnosť rodín podľa ich rodinnej štruktúry a hlavného príjmu.

V dôsledku inflácie, bez akýchkoľvek kompenzačných opatrení, by výdavky rodinám s rôznym počtom detí vzrástli o 31 až 36 %. O niečo negatívnejší by bol dopad na jednotlivcov v porovnaní s dvojicami, keďže v ich spotrebnom koši majú väčšiu váhu položky, ktorých ceny rástli najviac,“ priblížili analytici.

Na strane kompenzačných vplyvov boli rozdiely medzi rodinami výraznejšie. Cenový strop na energie a rast disponibilných príjmov zo všetkých sledovaných dôvodov zvýšili kúpyschopnosť rodín s rôznym počtom detí o 41 až 64 %. Čím viac detí v rodine, o to viac získali z navýšenia daňového bonusu na dieťa a prídavkov na deti. Tieto opatrenia trvalého charakteru však analytici nepovažujú za priamo súvisiace s infláciou.

Naopak, rodinám bez detí pomohli vládne opatrenia, ktoré boli prijaté priamo v súvislosti s infláciou. „V kategóriách rodín bez detí sú zahrnutí aj dôchodcovia, preto pozitívny vplyv na kúpyschopnosť týchto rodín mali najmä opatrenia, ktorými vláda v čase vysokej inflácie mimoriadne navýšila dôchodkové dávky. Významný je aj vplyv automatickej valorizácie dávok, keď sa nadmerný rast cien v roku 2022 preniesol do vyšších dôchodkov v roku 2023,“ konštatovali analytici.

Rodinám, ktorých hlavným zdrojom príjmu je práca, vzrástla kúpna sila v sledovanom období o 11 %. Bol to dvojnásobok v porovnaní s 5-percentným rastom kúpnej sily rodín, ktorých hlavný príjem tvoria dávky iné ako dôchodky. Rozdiel bol najmä v tom, ako týmto rodinám vzrástli výdavky (32 % a 38 %).

Negatívny vplyv inflácie sa silnejšie prejavil u nízkopríjmových rodín bez pracovného príjmu, keďže v spotrebnom koši rodín s nižším príjmom majú väčšiu váhu výdavky na potraviny a energie, ktorých ceny rástli najviac,“ vysvetlili analytici. Po zohľadnení cenového stropu na energie bol už rast ich výdavkov porovnateľný.

Negatívny vplyv inflácie bol podľa analytikov kompenzovaný pre obe kategórie rodín v rovnakej miere, a to na úrovni 43 %. Rodiny s pracovným príjmom získali najmä z toho, že pod tlakom inflácie zvýšili zamestnávatelia mzdy viac ako v štandardnom roku. Zvýšenie daňového bonusu na dieťa sa tiež týka len rodičov s pracovným príjmom. Pre rodiny s prevažujúcim príjmom z dávok bol najvýznamnejším vplyv automatickej valorizácie dávok a vládnych opatrení.

V dôchodcovských rodinách vzrástla kúpyschopnosť v tomto období o 9 %, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rodinami s inými ako dôchodkovými dávkami. „Výdavky vzrástli v oboch kategóriách rodín podobne (39 oproti 38 %). Čo sa však týka kompenzácií, poberatelia dôchodkov vo vyššej miere získali z vládnych protiinflačných opatrení,“ priblížili analytici. Dôchodky rástli napríklad vďaka vyplateniu 14. dôchodku, jednorazového príspevku pre dôchodcov vo výške 300 eur, aj vďaka mimoriadnej valorizácii v roku 2023.

Pohľad na priemernú zmenu v kúpnej sile v rokoch 2022 a 2023 hovorí o jej raste pre každú analyzovanú kategóriu. Analytici RRZ však zároveň upozornili, že to neplatilo pre všetky rodiny. Na analyzovanom dvojročnom horizonte čelilo 15 % rodín poklesu kúpnej sily.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

DNES - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

DNES - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

VČERA - 17:36Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

VČERA - 14:41Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

VČERA - 13:47Ekonomické

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office.