• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Trh s komerčnými nehnuteľnosťami bol vlani relatívne cenovo stabilný

  • 10:55 03.03.2024
  • Bratislava
Trh s komerčnými nehnuteľnosťami bol vlani relatívne cenovo stabilný

Trh s komerčnými nehnuteľnosťami na Slovensku, podobne aj v regióne strednej a východnej Európy (CEE), bol v roku 2023 relatívne cenovo stabilný a ceny komerčných nehnuteľností nezaznamenali dramatické prepady. Vyplýva to z analýzy správcovskej spoločnosti 365.invest.

Podľa správcovskej spoločnosti sa darilo najmä logistickým nehnuteľnostiam. Z analýzy vyplynulo, že veľký dopyt zo strany nájomcov bol po logistických a industriálnych halách. Najväčšia aktivita prenajatých priestorov bola zaznamenaná na západnom Slovensku a v okolí Bratislavy. Celková neobsadenosť priestorov v logistike klesla podľa údajov spoločnosti CBRE v poslednom štvrťroku 2023 na 2,64 %.

Ako ďalej priblížila správcovská spoločnosť, v súčasnosti je v rozpracovanom štádiu vyše 600.000 metrov štvorcových (m2) nových industriálnych a logistických hál, ktoré by mali byť hotové a na trhu v najbližších dvoch rokoch. „Takmer polovica priestorov, ktoré budú hotové v roku 2024, je už vopred zmluvne prenajatá,“ doplnil Tomáš Cár z 365.invest.

Naopak, vlastníci kancelárskych budov vlani zaznamenali z krátkodobého hľadiska vyššiu neobsadenosť a tlak na nájmy smerom nadol. „Z dlhodobého hľadiska však v spoločnosti 365.invest veríme, že sa aj tento sektor stabilizuje, nájde si svoje optimum a znova rastúci trend,“ uviedol Cár s tým, že viaceré firmy zistili, že home office nedokáže kompletne nahradiť prácu z kancelárie.

Vývoj trhu v roku 2023 podľa správcovskej spoločnosti najviac ovplyvnil trend zelených budov. Prijímanie opatrení na zníženie uhlíkovej stopy vedie k zvýšenému dopytu po environmentálne udržateľných nehnuteľnostiach. „To sa prejavuje nielen vo verejných, ale aj v komerčných budovách, kde sa zvyšuje dopyt po moderných technológiách a riešeniach na zníženie environmentálneho dosahu,“ vysvetlil Cár.

Správcovská spoločnosť tiež upozornila, že inflácia, ako aj vyššie ceny stavebných materiálov a úrokových sadzieb prispeli k rastu cien komerčných aj rezidenčných nehnuteľností.

Pri niektorých projektoch, kde jednoducho neexistuje dopyt po budovách s vysokými cenami, museli developeri upustiť od pôvodných záujmov a 'prekresliť' projekty tak, aby im dávali ekonomický význam, napríklad pristupovali k zefektívňovaniu budov, zmenšovaniu metráže bytov a podobne,“ uviedol Cár s tým, že niektorí developeri preto začali meniť plány a z pôvodne kancelárskych budov začali robiť byty.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

DNES - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

DNES - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

DNES - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

VČERA - 17:36Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

VČERA - 14:41Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.