• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

Slováci si túto českú televíznu stanicu nenaladia. Budú vypínať aj ďalšie?

  • 7:03 02.03.2024
  • Bratislava
Slováci si túto českú televíznu stanicu nenaladia. Budú vypínať aj ďalšie?

Vysielanie českej televíznej stanice bude na Slovensku ukončené.

Česká televízia (ČT) poslala slovenským operátorom list s výzvou, aby zo svojej programovej ponuky okamžite vyradili stanicu ČT Sport. Informoval o tom operátor UPC. Keďže ide o výzvu priamo od vysielateľa, operátori sú zo zákona povinní zo svojej ponuky túto stanicu bezodkladne odstrániť.

"Spoločnosť UPC vníma túto výzvu a jej načasovanie za aktivitu koordinovanú niektorými slovenskými vysielateľmi, ktorých cieľom je odstrániť konkurenciu v podobe českých staníc pre ich obľúbenosť a značnú sledovanosť slovenskými divákmi,“ uvádza UPC.

ČT tiež naznačuje, že na základe autorského zákona môže žiadať náhradu škody. UPC si myslí, že ďalším krokom Českej televízie môže byť požiadavka na vypnutie ďalších jej kanálov u nás.

Koniec českým televíznym staniciam na Slovensku hrozí už dlhšiu dobu. Slovenské televízie Markíza a JOJ vyslovili námietky voči vysielaniu českých TV staníc na Slovensku a žiadali od operátorov, aby obmedzili konkrétne tituly, ako sú filmy a seriály, ku ktorým majú nadobudnuté výhradné licenčné práva pre územie SR. Ako prvý vyradil české stanice operátor Orange a neskôr tak urobili aj ďalší. Z tohto dôvodu bola TV Nova nahradená za Novu International a Prima za stanicu Prima Plus, pričom došlo k zmene vysielaného obsahu.

Protimonopolný úrad nevníma ukončenie českých staníc pozitívne

K problému sa vyjadril Protimonopolný úrad (PMÚ) SR, ktorý začal prešetrovanie vo veci možného porušenia ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Minulý týždeň dospel k záveru, že porušenie zákona nezistil. Prešetrovanie podľa úradu ukázalo, že nie je možné vylúčiť kolíziu licenčných práv udelených slovenským vysielateľom s licenčnými právami udelenými k určitým titulom vysielaným na dotknutých českých TV staniciach, no o tej otázke podľa PMÚ môže rozhodnúť iba súd.

"PMÚ napriek tomu prípadné en bloc ukončenie distribúcie zahraničných (v tomto prípade českých) TV staníc na území SR nevníma pozitívne. Jeho výsledkom môže byť zníženie možnosti výberu pre spotrebiteľa/diváka, a to minimálne pokiaľ ide o programy, ktoré nie sú licenčne vyhradené pre určité územie (vlastné detské programy, spravodajské relácie, zábavné programy a pod.)," vysvetlil úrad.

Skonštatoval tiež, že ukončenie celého vysielania zahraničnej TV stanice nie je žiadúce a nemôže byť voči operátorom ani vynucované. "Vypnutie konkrétneho autorsky chráneného diela je technickou, právnou a ekonomickou otázkou a ukončenie vysielania en bloc z dôvodu ochrany autorských práv sa tak javí ako neprimerané a neodôvodnené. Úplné ukončenie distribúcie určitej českej TV stanice tak znižuje možnosť výberu pre spotrebiteľa," uviedol PMÚ s tým, že keďže slovenskí vysielatelia požadovali obmedzenie len časti vysielania niektorých českých staníc, odporúča operátorom zvážiť iné možnosti než úplné vypnutie celej TV stanice.

O diskusiu nie je záujem

S vyjadreniami PMÚ súhlasí aj Telekomunikačná únia Slovenskej republiky (TÚSR). Tá sa už v minulom roku obrátila na Radu pre mediálne služby (RpMS) a v neformálnej diskusii dospeli k záveru, že v súčasnosti žiadna zákonná povinnosť ani rozhodnutie kompetentného orgánu nebráni, aby operátori šírili na území Slovenskej republiky české televízne programy.

RpMS už v minulom roku deklarovala, že je v prípade záujmu všetkých relevantných inštitúcií a zástupcov dotknutých subjektov ochotná zorganizovať okrúhly stôl a v prípade potreby vstúpiť do procesu riešenia vzniknutej situácie z pozície mediátora. Záujem však zo strany televízii nebol. „TÚSR oslovila Asociáciu prevádzkovateľov káblových televízií (APKT) a počas neformálnej komunikácie dospeli k zhode, že zorganizovanie okrúhleho stola prispeje k vysvetleniu postojov, nejasností a k uvoľneniu napätia. Okrúhly stôl sa v dôsledku nezáujmu zainteresovaných strán zatiaľ nekonal, čo je podľa názoru TÚSR určite škoda,“ dodala TÚSR.

Zdroj: Info.sk, upc.sk, tusr.sk, PMÚ SR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.