• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

SVS upozorňuje na nebezpečný mäsový výrobok, našli v ňom listérie

  • 21:09 01.03.2024
  • Praha
SVS upozorňuje na nebezpečný mäsový výrobok, našli v ňom listérie

Výrobok nie je vhodný na konzumáciu.

Česká Štátna veterinárna správa (SVS) nariadila stiahnuť z predaja cesnakový kabanos. Dôvodom je, že vo výrobku našli nebezpečné baktérie listérie. SVS o tom informovala na svojej stránke. Ide o produkt:

Cesnakový kabanos

Výrobca: Zemědělská a.s. Krucemburk, a. s., CZ 4901

Dátum výroby: 19.2.2024

Dátum spotreby: 6.3.2024

Veľkosť vyrobenej šarže: 110 kg

Foto: svscr.cz

„Vyšetrenie v Štátnom veterinárnom ústave Jihlava odhalilo vo výrobku baktériu Listeria monocytogenes. Výrobok bol preto vyhodnotený ako nevhodný na ľudskú spotrebu. Spotrebitelia, ktorí ho majú doma, by kabanos nemali konzumovať a môžu ho vrátiť v mieste nákupu,“ uviedol hovorca SVS Petr Vorlíček.

Výrobok bol distribuovaný v rámci Kraja Vysočina a Pardubického kraja. V malom množstve sa distribuoval v okolí obce Krucemburk. V podnikovej predajni v Ždírci nad Doubravou sa predalo najväčšie množstvo výrobku, až 50 kg. Zvyšok celkového množstva bol distribuovaný konečným spotrebiteľom v oblasti Krucemburku a čiastočne v regióne mesta Chrudim.

Regionálna veterinárna správa nariadila výrobcovi zákaz uvádzania výrobku do obehu, jeho stiahnutie z trhu a pozastavenie výroby. Výrobca musí tiež vykonať mimoriadnu sanitáciu, odber vzoriek a výtery a výroba bude povolená až po splnení nariadených opatrení.

Riziko listeriózy

Baktérie Listeria monocytogenes môžu spôsobiť ochorenie nazývané listerióza. Do ľudského tela sa môžu dostať napríklad prostredníctvom nesprávne ošetrených alebo skladovaných potravín. Zdravý jedinec sa s nízkymi dávkami listerií zvyčajne vyrovná bez problémov. Tieto baktérie však môžu predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy.

V prípade potravín živočíšneho pôvodu možno množeniu baktérií zabrániť správnym skladovaním potravín. „Dôležité je najmä dodržiavať dátum spotreby a potraviny skladovať pri teplotách odporúčaných výrobcom. Baktérie sa potom spoľahlivo zničia dostatočnou tepelnou úpravou potravín,“ dodal Vorlíček.

Zdroj: Info.sk, svscr.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

DNES - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

DNES - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

DNES - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

DNES - 13:27Ekonomické

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou.

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

DNES - 12:59Ekonomické

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo.