• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
18°Bratislava

SVS upozorňuje na nebezpečný mäsový výrobok, našli v ňom listérie

  • 21:09 01.03.2024
  • Praha
SVS upozorňuje na nebezpečný mäsový výrobok, našli v ňom listérie

Výrobok nie je vhodný na konzumáciu.

Česká Štátna veterinárna správa (SVS) nariadila stiahnuť z predaja cesnakový kabanos. Dôvodom je, že vo výrobku našli nebezpečné baktérie listérie. SVS o tom informovala na svojej stránke. Ide o produkt:

Cesnakový kabanos

Výrobca: Zemědělská a.s. Krucemburk, a. s., CZ 4901

Dátum výroby: 19.2.2024

Dátum spotreby: 6.3.2024

Veľkosť vyrobenej šarže: 110 kg

Foto: svscr.cz

„Vyšetrenie v Štátnom veterinárnom ústave Jihlava odhalilo vo výrobku baktériu Listeria monocytogenes. Výrobok bol preto vyhodnotený ako nevhodný na ľudskú spotrebu. Spotrebitelia, ktorí ho majú doma, by kabanos nemali konzumovať a môžu ho vrátiť v mieste nákupu,“ uviedol hovorca SVS Petr Vorlíček.

Výrobok bol distribuovaný v rámci Kraja Vysočina a Pardubického kraja. V malom množstve sa distribuoval v okolí obce Krucemburk. V podnikovej predajni v Ždírci nad Doubravou sa predalo najväčšie množstvo výrobku, až 50 kg. Zvyšok celkového množstva bol distribuovaný konečným spotrebiteľom v oblasti Krucemburku a čiastočne v regióne mesta Chrudim.

Regionálna veterinárna správa nariadila výrobcovi zákaz uvádzania výrobku do obehu, jeho stiahnutie z trhu a pozastavenie výroby. Výrobca musí tiež vykonať mimoriadnu sanitáciu, odber vzoriek a výtery a výroba bude povolená až po splnení nariadených opatrení.

Riziko listeriózy

Baktérie Listeria monocytogenes môžu spôsobiť ochorenie nazývané listerióza. Do ľudského tela sa môžu dostať napríklad prostredníctvom nesprávne ošetrených alebo skladovaných potravín. Zdravý jedinec sa s nízkymi dávkami listerií zvyčajne vyrovná bez problémov. Tieto baktérie však môžu predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy.

V prípade potravín živočíšneho pôvodu možno množeniu baktérií zabrániť správnym skladovaním potravín. „Dôležité je najmä dodržiavať dátum spotreby a potraviny skladovať pri teplotách odporúčaných výrobcom. Baktérie sa potom spoľahlivo zničia dostatočnou tepelnou úpravou potravín,“ dodal Vorlíček.

Zdroj: Info.sk, svscr.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

DNES - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

DNES - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

VČERA - 17:36Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

VČERA - 14:41Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

VČERA - 13:47Ekonomické

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office.