• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

  • 18:08 03.03.2024
  • Washington
Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

Cestoviny ako také netreba zatracovať. Ak sa však chcete vyhnúť negatívnym zdravotným následkom ich konzumácie, jedzte ich podľa odporúčaní odborníkov.

V diskusiách o chudnutí a zdravom životnom štýle si spomedzi všetkých makroživín odnášajú najviac kritiky sacharidy. Shyla Cadoganová, ktorá vo Washingtone pôsobí ako výživová poradkyňa, sa však nazdáva, že túto povesť si získali neprávom.

Na webovej stránke StudyFinds Cadoganová tvrdí, že jedna z najzatracovanejších potravín – cestoviny – v skutočnosti vôbec neškodí zdraviu – ak ju jeme správne.

Ak to nepreženiete s dávkovaním, cestoviny vám neublížia. Odporúča sa jesť ich skôr ako prílohu, a nie ako hlavné jedlo; Foto: Oleksandra Usenko/Shutterstock.com

Odporúčaná denná dávka cestovín pre dospelého predstavuje 56 gramov surovej potraviny, čo je asi 240 gramov uvarených cestovín. Takéto informácie uvádza na svojich stránkach najväčší výrobca cestovín na svete, spoločnosť Barilla.

Jedna dávka cestovín pritom obsahuje asi 200 kalórií, 40 gramov sacharidov, 6 gramov bielkovín a 1 až 2 gramy vlákniny.

Keďže cestoviny pozostávajú predovšetkým zo sacharidov, ľudia ich často označujú ako „prázdne kalórie,“ tvrdí Cadoganová. Podotýka, že sacharidy sú pritom „skvelým zdrojom energie“ pre ľudské telo, takže ich možno považovať aj za dobrý zdroj výživy. Platí to najmä pre celozrnné cestoviny, ktoré obsahujú viac vlákniny a bielkovín, takže vás zasýtia na dlhšie a minimalizujú pocit hladu počas dňa.

Kľúčová je príprava

Pri podávaní cestovín treba myslieť aj na vyváženú prílohu. Omáčka, maslo, smotana, mäso a syr totiž zvyšujú kalorickú zásobu jedla a môžu ohroziť jeho výživový profil.

Chybou je aj podávanie cestovín ako hlavného jedla namiesto prílohy. V takom prípade totiž hrozí, že prekročíme odporúčanú dávku, varuje Cadoganová.

„U každého jedného jedla platí, že ak ho jeme nadbytok alebo ako súčasť nevyváženej stravy, rýchlo sa môže premeniť na nezdravé,“ podotýka odborníčka. „Najdôležitejšie je správne vyváženie jedla.“

Každé jedlo by malo obsahovať farebné komponenty, a cestoviny nie sú výnimkou. Ak napríklad pripravujete cestoviny s paradajkovým základom, obohaťte ich o rôzne druhy zeleniny a nejaký zdroj bielkovín. Prípadne podávajte cestoviny len ako prílohu.

Pre tých, ktorí si neodpustia väčšie porcie cestovín, trh ponúka alternatívy s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, ako sú cícerové cestoviny, proteínové cestoviny, edamamové cestoviny či cestoviny z čiernej fazule.

Zdroj: Info.sk, DP, studyfinds.org, nypost.com, barilla.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

VČERA - 7:20Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

19:53 25.04.2024Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.