• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

  • 18:08 03.03.2024
  • Washington
Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

Cestoviny ako také netreba zatracovať. Ak sa však chcete vyhnúť negatívnym zdravotným následkom ich konzumácie, jedzte ich podľa odporúčaní odborníkov.

V diskusiách o chudnutí a zdravom životnom štýle si spomedzi všetkých makroživín odnášajú najviac kritiky sacharidy. Shyla Cadoganová, ktorá vo Washingtone pôsobí ako výživová poradkyňa, sa však nazdáva, že túto povesť si získali neprávom.

Na webovej stránke StudyFinds Cadoganová tvrdí, že jedna z najzatracovanejších potravín – cestoviny – v skutočnosti vôbec neškodí zdraviu – ak ju jeme správne.

Ak to nepreženiete s dávkovaním, cestoviny vám neublížia. Odporúča sa jesť ich skôr ako prílohu, a nie ako hlavné jedlo; Foto: Oleksandra Usenko/Shutterstock.com

Odporúčaná denná dávka cestovín pre dospelého predstavuje 56 gramov surovej potraviny, čo je asi 240 gramov uvarených cestovín. Takéto informácie uvádza na svojich stránkach najväčší výrobca cestovín na svete, spoločnosť Barilla.

Jedna dávka cestovín pritom obsahuje asi 200 kalórií, 40 gramov sacharidov, 6 gramov bielkovín a 1 až 2 gramy vlákniny.

Keďže cestoviny pozostávajú predovšetkým zo sacharidov, ľudia ich často označujú ako „prázdne kalórie,“ tvrdí Cadoganová. Podotýka, že sacharidy sú pritom „skvelým zdrojom energie“ pre ľudské telo, takže ich možno považovať aj za dobrý zdroj výživy. Platí to najmä pre celozrnné cestoviny, ktoré obsahujú viac vlákniny a bielkovín, takže vás zasýtia na dlhšie a minimalizujú pocit hladu počas dňa.

Kľúčová je príprava

Pri podávaní cestovín treba myslieť aj na vyváženú prílohu. Omáčka, maslo, smotana, mäso a syr totiž zvyšujú kalorickú zásobu jedla a môžu ohroziť jeho výživový profil.

Chybou je aj podávanie cestovín ako hlavného jedla namiesto prílohy. V takom prípade totiž hrozí, že prekročíme odporúčanú dávku, varuje Cadoganová.

„U každého jedného jedla platí, že ak ho jeme nadbytok alebo ako súčasť nevyváženej stravy, rýchlo sa môže premeniť na nezdravé,“ podotýka odborníčka. „Najdôležitejšie je správne vyváženie jedla.“

Každé jedlo by malo obsahovať farebné komponenty, a cestoviny nie sú výnimkou. Ak napríklad pripravujete cestoviny s paradajkovým základom, obohaťte ich o rôzne druhy zeleniny a nejaký zdroj bielkovín. Prípadne podávajte cestoviny len ako prílohu.

Pre tých, ktorí si neodpustia väčšie porcie cestovín, trh ponúka alternatívy s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, ako sú cícerové cestoviny, proteínové cestoviny, edamamové cestoviny či cestoviny z čiernej fazule.

Zdroj: Info.sk, DP, studyfinds.org, nypost.com, barilla.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.