• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

  • 18:08 03.03.2024
  • Washington
Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

Cestoviny ako také netreba zatracovať. Ak sa však chcete vyhnúť negatívnym zdravotným následkom ich konzumácie, jedzte ich podľa odporúčaní odborníkov.

V diskusiách o chudnutí a zdravom životnom štýle si spomedzi všetkých makroživín odnášajú najviac kritiky sacharidy. Shyla Cadoganová, ktorá vo Washingtone pôsobí ako výživová poradkyňa, sa však nazdáva, že túto povesť si získali neprávom.

Na webovej stránke StudyFinds Cadoganová tvrdí, že jedna z najzatracovanejších potravín – cestoviny – v skutočnosti vôbec neškodí zdraviu – ak ju jeme správne.

Ak to nepreženiete s dávkovaním, cestoviny vám neublížia. Odporúča sa jesť ich skôr ako prílohu, a nie ako hlavné jedlo; Foto: Oleksandra Usenko/Shutterstock.com

Odporúčaná denná dávka cestovín pre dospelého predstavuje 56 gramov surovej potraviny, čo je asi 240 gramov uvarených cestovín. Takéto informácie uvádza na svojich stránkach najväčší výrobca cestovín na svete, spoločnosť Barilla.

Jedna dávka cestovín pritom obsahuje asi 200 kalórií, 40 gramov sacharidov, 6 gramov bielkovín a 1 až 2 gramy vlákniny.

Keďže cestoviny pozostávajú predovšetkým zo sacharidov, ľudia ich často označujú ako „prázdne kalórie,“ tvrdí Cadoganová. Podotýka, že sacharidy sú pritom „skvelým zdrojom energie“ pre ľudské telo, takže ich možno považovať aj za dobrý zdroj výživy. Platí to najmä pre celozrnné cestoviny, ktoré obsahujú viac vlákniny a bielkovín, takže vás zasýtia na dlhšie a minimalizujú pocit hladu počas dňa.

Kľúčová je príprava

Pri podávaní cestovín treba myslieť aj na vyváženú prílohu. Omáčka, maslo, smotana, mäso a syr totiž zvyšujú kalorickú zásobu jedla a môžu ohroziť jeho výživový profil.

Chybou je aj podávanie cestovín ako hlavného jedla namiesto prílohy. V takom prípade totiž hrozí, že prekročíme odporúčanú dávku, varuje Cadoganová.

„U každého jedného jedla platí, že ak ho jeme nadbytok alebo ako súčasť nevyváženej stravy, rýchlo sa môže premeniť na nezdravé,“ podotýka odborníčka. „Najdôležitejšie je správne vyváženie jedla.“

Každé jedlo by malo obsahovať farebné komponenty, a cestoviny nie sú výnimkou. Ak napríklad pripravujete cestoviny s paradajkovým základom, obohaťte ich o rôzne druhy zeleniny a nejaký zdroj bielkovín. Prípadne podávajte cestoviny len ako prílohu.

Pre tých, ktorí si neodpustia väčšie porcie cestovín, trh ponúka alternatívy s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, ako sú cícerové cestoviny, proteínové cestoviny, edamamové cestoviny či cestoviny z čiernej fazule.

Zdroj: Info.sk, DP, studyfinds.org, nypost.com, barilla.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.