Neurológ: Nikdy nepite kávu s mliekom! Takéto to má následky na črevá a mozog
Káva sa obvykle považuje za celkom zdravý nápoj. Zvrat nastáva, ak ju pijete spolu s ochucovadlom.
O pozitívnych účinkoch kávy na zdravie svedčia mnohé výskumy. Nejeden napríklad naznačuje, že jej pravidelné pitie pomáha redukovať riziko ochorení srdca, cukrovky a Parkinsonovej choroby.
Takéto štúdie však berú na ohľad pitie kávy ako samostatného nápoja – teda bez akýchkoľvek ochucovadiel vrátane mlieka. Neurológ Robert Love totiž vo videu zverejnenom na sociálnej sieti TikTok poznamenáva, že pridávanie takýchto prísad do kávy môže mať na svedomí znehodnotenie jej pozitívnych účinkov.
„Nikdy si do kávy nepridávajte mliečne výrobky,“ radí Love vo videu. „Ak chcete z kávy vyťažiť maximum, nikdy do nej nepridávajte mlieko.“
Hlavným dôvodom, prečo je káva taká prospešná pre zdravie, je jej vysoký obsah polyfenolov. V prípade, že do nej pridáte mlieko či smotanu, ich bielkoviny sa naviažu na polyfenoly a znížia tak množstvo, ktoré sa vstrebe do krvného obehu.
„Po pridaní mlieka, či už ide o obyčajné kravské mlieko alebo smotanu, do kávy, tým naviažete ich molekuly na polyfenoly a znížite schopnosť tela vstrebať zdravé polyfenoly a vyťažiť ich pozitívne účinky,“ dodáva Love.
@robertwblove NEVER Add Dairy To Coffee. #coffee #dairy #milk #mctoil #mct #coconutmilk #polyphenols #antioxidants #blueberries #memory #alzheimers #healthandwellness #nutrition #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love
Hlavná rola polyfenolov
Káva je jedným z celosvetovo najbohatších nápojov z hľadiska obsahu polyfenolov. Na 100 mililitrov totiž obsahuje asi 214 miligramov polyfenolov.
Čo však tieto látky vôbec sú a aká je ich úloha v tele?
Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktorých hlavnou úlohou v organizme je podporovať trávenie a zdravie mozgu a chrániť telo pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou a niektorými druhmi rakoviny.
Okrem kávových zŕn sa polyfenoly prirodzene nachádzajú aj v ďalších tmavo sfarbených potravinách, ako je červené víno, horká čokoláda, čaj či lesné plody.
Polyfenoly v tele zabraňujú rozkladu škrobu na jednoduché cukry, vďaka čomu znižujú pravdepodobnosť stúpania hladiny cukru v krvi po jedle. Táto ich funkcia slúži aj ako bariéra pred vznikom cukrovky.
Polyfenoly majú aj antioxidačné účinky, ktoré znižujú mieru zápalu v tele, čím ho zároveň chránia pred srdcovými ochoreniami. Podľa niektorých výskumov tiež zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi, a tak chránia pred tvorbou zrazenín.
Ich protizápalové a antioxidačné účinky polyfenolom navyše prepožičiavajú schopnosť brániť telo pred niekoľkými druhmi rakoviny, ako je rakovina prsníka a prostaty.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.
Rakovina konečníka: 3 príznaky, ktoré 6-násobne zvyšujú riziko
Rakovina konečníka a hrubého čreva sa čoraz častejšie vyskytuje u mladých ľudí. Aké príznaky netreba prehliadať?
Pozor na tieto jedlá, najviac totiž oslabujú kosti!
Na to, aby ste spozorovali negatívne účinky, ich stačí jesť raz týždenne.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.